С настъпването на пролетта идва и желанието за похапване на пресни плодове и зеленчуци.
Това е времето на храните, приготвени със свежи зелении, като лапад, зелен лук, чесън, пролетни салати и разбира се ранни картофи. Пресните картофи съдържат повече витамини и по-малко вредни вщества.
Това се дължи на факта, че при изваждането им, те се консумират почти веднага и нямат нужда от обработка с препарати.
Пресните картофи са с тънка кожичка, която е много вкусна. Затова в много случаи те се консумират без да им се маха кората. Това е едно и от предимствата на пресните картофи,че нямат нужда от белене.
Сготвени цели, дори и без нарязване, дребните пресни картофи са божествено вкусни. Тънката им кожичка запазва тяхната сочност и те буквално се топят в устата.
Достатъчно е да се почистят с четка и да се измият хубаво с вода. Ако все пак искате да отстраните горния слой,това ще стане по-лесно, като картофите се накиснат предварително в студена вода и след това се остържат с нож.
В крайна сметка могат да се обелят и с белачка, но коричката, която се маха, трябва да бъде съвсем тънка.
Коментари