Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Три отлични гарнитури с пресни картофи

Три отлични гарнитури с пресни картофи

Пресни картофи с розмарин

Предлагаме ви три рецепти за гарнитура с пресни картофи. Най-добре е да намерите дребни картофи за рецептите, тъй като гарнитурите ще станат не само вкусни, но и ще изглеждат по-ефектно. Ако вашите картофи са по-едри, нарежете ги на парчета.

Пресните картофи с розмарин са подходящи и за основно ястие. Стават хем вкусни, хем страшно ароматни, а за рецептата ще са ви нужни следните продукти:

Ароматни пресни картофи

Необходими продукти: 500 г пресни картофи, масло и олио, 1 ч.л. сол, 2–3 щипки черен пипер, връзка розмарин.

Начин на приготвяне: първо хубаво измийте картофите, ако желаете ги остържете, след което ги сложете в тенджерка с вода. Оставете ги да заврат и намалете котлона, а след десетина минути отдръпнете. Намажете подходяща тава с масло и изсипете картофите – можете да ги притиснете леко с ръка, за да се разпукат. Полейте ги с олио и посипете подправките. Розмаринът се накълцва и също се посипва върху картофите. Изпечете ги на около 200 градуса за около 25 минути. Ако обичате чесън, можете да добавите няколко скилидки накълцани на ситно при картофите.

Друга интересна рецепта за гарнитура са варени картофи с масло. Тази рецепта е изключително лесна за приготвяне, става много бързо и е подходяща за гарнитура на всякакви видове месо, както и риба. Разбира се, можете да я похапнете и като основно ястие или за мезе на чаша студена бира.

пресни картофи с чесън

Необходими са ви половин килограм картофи, които предварително измивате под течаща вода, ако е необходимо изчистете ги от люспите. После сложете картофите в тенджера и ги залейте с вода – течността трябва да ги покрие.

Добавете сол към водата и включете котлона, а след като заврат, се добавя щипка ким. Изчакайте картофите да омекнат, отцедете ги и ги сложете в порционна чиния, след което ги залейте с половин пакетче разтопено масло. Накрая поръсете с магданоз.

Последното ни предложение е за друсани картофи с чесън, а ето и как да ги направите:

Друсани пресни картофи с чесън и масло

Необходими продукти: 500 г картофи, резен масло, олио, чесън, сол и копър по желание.

Начин на приготвяне: измийте и изчистете картофите, после ги подсушете, след което ги сложете в предварително загретите масло и олио. Захлупете картофите и разтърсете тенджерата внимателно. В началото суровите картофи се чуват като камъчета в съда. Намалете котлона и друсайте зеленчука регулярно – след около 20 минути вижте дали са омекнали.

Малко преди да ги дръпнете от котлона (около 2 – 3 минути) посолете, добавете скълцания чесън и по желание копър. Можете да замените копъра с друга подправка. Чесънът също може да се смени с пресен лук, а за да бъдат още по-вкусни, можете да сложите чаена лъжичка червен пипер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest