Една от най-популярните напитки в света е бирата. И както се казва - отровата е в дозата. Мнозина смятат, че консумацията на алкохол скъсява живота. Други пък твърдят, че една чашка на гладно алкохол предпазва от болести.
Затова учени от целия свят се опитват да открият каква е истината. Според проучването Консумацията на алкохол в напреднала възраст и влиянието му върху дълголетието, публикувано наскоро в списание Age and Agеing, консумацията в разумни граници на бира увеличава шансовете за дълъг живот.
Учените твърдят, че ако употребявате пивото, може да доживеете до 90-годишна възраст.
Анализът им се основава да данни, събирани от холандско проучване. Авторът на изследването професор Пит Ван ден Бранд и екипът му от от Маастрихтския университет са наблюдавали хранителните навици на 5 500 възрастни холандци в продължение на 20 години.
От проучването станало ясно, че има пряка връзка между консумацията на алкохол и продължителността на живота, както при жените, така и при мъжете.
Най-голям шанс да достигнат 90-годишна възраст имат хората, които пият между 5 и 15 грама твърд алкохол на ден или по 400 грама бира дневно.
Японските учени са категорични, че умерената консумация предотвратява загубата на мускулна маса при мъжете и жените, които са в напреднала възраст.
Според американски екип от изследователи, пиенето на алкохол с мярка поддържа психичното здраве в пенсионна възраст.
През 2017 г. учени от 15 държави от Европа, САЩ, Мексико, Нова Зеландия и Канада потвърдиха, че бирата е полезна за здравето.
Според тях, ако се консумира бира в умерени количества, пивото има положителен ефект върху здравето на хората, включително понижава риска от затлъстяване, атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания.
Внимание специално се обръща на хидратиращото действие на нискоалкохолните и безалкохолни бири.
Резултатите от провежданите вече 10 години изследвания от неговия екип показват, че безалкохолните и нискоалкохолни бири нямат диуретичен ефект, което ги прави особено подходящи за хидратация след спорт или тежки физически натоварвания.
Коментари