Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Чай от глухарче - какво трябва да знаем

Чай от глухарче - какво трябва да знаем

Чай от глухарче - какво трябва да знаем
Снимка: Илиана Първанова
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Препоръчано за теб:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.
Виж ››

Всеки човек обича да пие чайове и не само заради превъзходните вкусови качество, но и поради множеството си полезни свойства. Чаят от глухарче помага при редица здравословни проблеми, но едновременно с това тази напитка има много особен и интересен вкус. Благоприятно влияе на работата на целия организъм и има много високо съдържание на различни витамини и минерали.

Ползи на чай от глухарче

1. Отслабване с чай от глухарче

За разлика от различните препарати отварата от глухарче не носи вреда на организма и не притежава практически никакви странични ефекти. Пиенето му ще ви помогне в борбата за идеално тяло и ефективно сваляне на излишните килограми.

2. Почиства черния дроб с чай от глухарче

Този орган ни помага да се избавим от вредните токсини, които са се натрупали в организма. Той обаче също има нужда от помощ, тъй като може да се наруши нормалното му функциониране, което да окаже неблагоприятно въздействие на самочувствието ви. Чаят от глухарче помага и за нормализирането на състоянието на този орган, което оказва благоприятно въздействие на работата му като цяло.

3. Чаят от глухарче ободрява и тонизира

Глухарче

Чаят от глухарче е прекрасна алтернатива на кафето, като вариантите за приготвянето му са много различни. За тази цел ще са ви нужни корените, които трябва предварително да се запържат. Кафето от глухарче може да се закупи дори в специализираните магазини. Напитката има тонизиращ ефект и ако водите здравословен начин на живот, тогава можете да замените кафето с него.

4. Нормализира работа на стомашно-чревния тракт

Ползата на глухарчето при проблеми със стомаха е известна още от древни времена. Тази напитка помага да се справите с гаденето, нормализира апетита и помага при запек.

5. Чаят от глухарче предотвратява развитието на рак

Според последните проучвания растението има множество полезни вещества, включително и такива, които са полезни при профилактиката на новообразуванията и злокачествените тумори. Според получените данни глухарчето има пагубно действие за раковите клетки, като заедно с това подобрява общото здравословно състояние.

6. Насища организма с необходимите витамини и минерали

Чаят от глухарче е много полезен и не действа само ободряващо, но и тонизира целия организъм, подобрявайки работата му. Наситен е с много полезни витамини и минерали: цинк, калий, желязо, калций, витамини D, B, A и C. Пържените корени на растението пък са богати на антиоксиданти и пробиотици. Той също така съдържа гликозиди, танини, тритерпени, инулин, стероли и каротеноиди.

7. Противовъзпалителни свойства

Чай от глухарче помага при настинки

Напитката е прекрасен начин да започнете деня си, но и за чисто профилактични цели при честите респираторни заболявания и настинки през студените месеци от годината. Ако често боледувате, тогава можете да опитате това народно средство, което заедно с това има прекрасен и наситен вкус.

8. Детоксикация

Пиенето на чай от глухарче стимулира увеличаването на диурезата, като по този начин се подпомага премахване на бъбречни камъни. Същевременно с това помага при почистването на организма от вредните токсини и ги изкарва с урината. Може да се използва за лечение на различни пикочни инфекции и цистит.

9. При главоболие

Всеки понякога може да се сблъска с този дискомфорт, като това може да ни пречи не само да работим и да вършим задължението си, но и да си починем пълноценно. Ако отново ви заболи главата, тогава опитайте да си направите лек масаж и да изпиете една чаша чай от глухарче.

10. Чай от глухарче при проблеми с метаболизма

Корени от глухарче

Редовният прием на чай от глухарче помага за подобряването на обменните процеси. Препоръчва се да се употребява, ако страдате от диабет, при проблеми с щитовидната жлеза, за отслабване или при намален холестерол в кръвта.

В народната медицина стремително набират популярност различни рецепти за приготвянето на корените на глухарчето. Благодарение на високото си съдържание на инсулин в него тази напитка действа укрепващо и има имуностимулиращо действие.

Чаят от глухарчето е прекрасно средство да се справите със стреса, напрежението, безсънието, умората и различни други нарушения на съня. Той действа успокояващо и може да ви помогне в профилактиката на редица здравословни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest