gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Жълт лук - какво трябва да знаем?

Жълт лук - какво трябва да знаем?

Жълт лук - какво трябва да знаем?
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Всички знаем от малки, че е изключително полезно да се храним с различни зеленчуци и плодове. Те насищат организма ни с така полезните и важни за тялото ни минерали, витамини, микроелементи и хранителни вещества. В този ред на мисли, лукът е един от най-полезните зарзавати, които трябва да хапваме ежедневно.

Учените са на мнение, че родината на жълтия лук е Средната Азия, като след това се е разпространил с търговията до Гърция, Египет и Рим.

Жълт лук - какво трябва да знаем?

Още в миналото хората с познавали вълшебните полезни свойства на кромида, като днес е ясно, че те се дължат на наличието на биоактивни вещества като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и други. Заедно с това жълтият лук е много богат на редица витамини (А, В1, В2, С, Е, К, РР). Малко известен факт е това, че той съдържа и специални растителни хормони, чието действие е подобно на инсулина в организма ни. Те, от своя страна, повлияват кръвната захар, а именно - спомагат за нейното понижаване, затова се препоръчва за хората, които страдат от диабет.

Жълт лук

Жълтият лук съдържа в себе си и лесно усвоими белтъчини, като в древността хората са го използвали за повишаване на апетита. Другите му полезни свойства на лука са:

- пречиства кръвта;

- помага при хрема, бронхит и настинка;

- блокира развитието на раковите клетки;

- помага за понижаването на кръвната захар;

- предотвратява образуването на кръвни съсиреци;

- понижава холестерола.

Заедно с това има силни противовъзпалителни и антибактериални свойства, поради което жълтият лук е изключително полезен за консумация в сезона на респираторните заболявания. Има отлично диуретично действие и се препоръчва в случаите, когато се налага да се форсира уринирането при редица здравословни проблеми.

Готвене на жълт лук

Днес е доказано, че веществата в жълтия лук го правят прекрасно средство против склероза, но и заедно с това жълтият лук нормализира кръвното налягане, затова е полезен при хипертония.

Малко от вас може би знаят за това, че жълтият лук е и прекрасен народен лек при астма и алергии, тъй като съдържа така нареченото вещество кверцетин. Той помага за разширяването на дихателните пътища и така помага за облекчаването на състоянието. Освен това веществата, които се съдържат в жълтия лук, активно влияят за убиването на огромно количество от бактериите в устата, които са една от причините за развалянето на зъбите.

Лукът е един от зеленчуците, които с право може да се каже, че помагат почти при всякакви патологии. Именно затова е важно редовно да го консумирате, както и като цяло да се стараете менюто ви да е разнообразно и здравословно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest