От древни времена са известни много билки и подправки, които са били използвани не само при приготвянето на различни ястия, но и при лечението на различни здравословни проблеми. Едно от тези растения е анасонът, а най-полезната част от растението са семената му.
Ползите от анасона се постигат благодарение на богатия му състав. Семената на растението са богати на различни микро и макро елементи, които лесно се усвояват от организма.
Анасоновите плодове съдържат витамини и хранителни вещества, така че растението има голяма стойност в медицината. Силният аромат и пикантен вкус на семената се дължи на високото съдържание на етеричното масло анетол. Съдържа и други етерични масла в по-ниски концентрации.
Анасонът съдържа и голям брой хранителни вещества:
- витамини А, В, С, D, К, Р, РР;
- органични киселини: фолиева, аскорбинова, анизова, ябълчена и др.;
- танини;
- аминокиселини;
- полизахариди;
- фибри;
- етерични масла;
- кумарин;
- фиксирани масла.
Анасонът може да се приема като подправка към различни ястия. Счита се обаче, че най-добрият начин да се възползвате от полезните съставки на анасона е да се приготви чай от неговите семена. Богатият състав прави анасоновия чай ефективно лекарство за профилактика и лечение на различни заболявания, както и отлично средство за детоксикация на тялото. Той има благоприятен ефект върху всички органи и има стимулиращ ефект върху имунната система.
Анасонът има общо стимулиращ ефект върху човешкото тяло, повишава ефективността на функциите му. Най-важните свойства на анасоновите семена, които ги правят добро средство за детоксикация са;
- неговите диуретично и потогонно действие, които спомагат за по-лесното изхвърляне на токсините от тялото;
- способността му да подобрява работата на бъбреците, черния дроб и панкреаса, а от там и на процесите на пречистване на организма;
- стимулира храносмилателните процеси, подобрява усвояването на храната, като същевременно и намалява апетита;
- намалява възпаленията в тялото и дължащата се на тях интоксикация;
- възстановява панкреаса след алкохолна интоксикация;
- противопаразитно средство, препоръчвано за борба с хелминти и чревни инфекции;
- регулира хормоналните процеси при двата пола;
- успокоява нервната система, бори се с безсънието и стреса.
Възможни вреди и противопоказания
Както при всяко лекарство, анасонът има противопоказания:
- не може да се използва при деца под тригодишна възраст;
- не използвайте по време на бременност;
- забранено в случай на индивидуална непоносимост и алергични реакции;
- не използвайте при язва на стомаха и повишено съсирване на кръвта.
Как се прави чай от анасон
Една чаена лъжичка сухи семена се стриват в хаванче и се изсипват в чаша с вряща вода. В рамките на 10 минути чаят се запарва, след това се филтрира. Консумира се половин час след хранене. Можете да приемате по 2-3 такива чаши на ден. За да укрепите имунитета и да подобрите вкуса, можете да добавите смлени орехи, канела, карамфил, пчелен мед, лимон, джинджифил и др.
Чаят от анасон е популярен в цяла Европа, семената придават на напитката пикантен сладък вкус, както и богат аромат. Чаят с анасон не само отлично премахва жаждата и ободрява за много часове, но и е отлично средство за пречистване и нормализиране функциите на организма.
А в тази статия можете да видите повече за Лечебните свойства на чая от анасон.
Коментари