gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Витамин U (S-метилметионин)

Витамин U (S-метилметионин)

Съдържание:

Витамин U (S-метилметионин)
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Витамин U, известен още като S-метилметионин, е още един от не толкова добре познатите витамини, но с много ценно действие.

Той е безценен съюзник в борбата с язвата на стомаха и дванадесетопръстника, с тежките гастрити, улцерозния колит, при всякакви оплаквания, свързани с нарушената работа на стомашно-чревния тракт. Затова и названието му - витамин U, идва от латинското име на язвената болест - улкус.

Витамин U е открит през 1949 година в американска лаборатория, където забелязали, че пресният сок от някои зеленчуци, най-вече на зелето, има способността да забавя развитието на язвената болест. Това действие се дължи на значителното съдържание на метилметионин в зеленчука.

Витамин U представлява всъщност активиран метионин. Той е много активен при доставяне на метилови радикали за синтезиране на холина, креатина, адреналина и други. По тази причина витамин U осъществява стимулиране на оздравяването на лигавицата на стомаха и червата пrи деструктивни нарушения, каквито са язвите.

S-метилметионин повишава устойчивостта на лигавицата срещу солна киселина, пепсин и други дразнещи вещества. Действа антиалергично и антихистаминно. Има и болкоуспокояващ ефект.

Затова витамин U се използва на язвена болест, както и при гастритни оплаквания. Същата роля играе и пресният зелев сок. Чистият метилметионин, получен по синтетичен път, има по-слабо действие от сока на зелето според изследванията.

Най-вероятно за действието на сока оказва влияние не само това вещество.

Храни с витамин U

Сокът от зеле съдържа Витамин U

Източниците на витамин U са най-вече хранителни продукти с растителен произход. Такива освен зелето са лукът, морковите, целината, магданозът, ряпата, аспержите, цвеклото, спанакът, броколите, зеленият чай.

Също така се открива в суровия жълтък, млякото и млечните продукти и в черния дроб.

Тези култури, които са в по-топли райони, са с по-високо съдържание на витамин U. Предлага се и като хранителна добавка.

Препоръчителната дневна доза витамин U варира в широки граници. Когато става въпрос за профилактика, дневната доза е от 100 до 300 милиграма до 3 пъти на ден.

При лечение на болестни състояния тя може да нарасне двойно. Препоръката е да се приема с други вещества с антиоксидантно действие от рода на глутамина, витамините от група В, мастноразтворимите витамини.

Витамин U е изключително безопасен, ниско токсичен и затова противопоказанията са сведени само до препоръки към бременните жени и кърмещите майки.

Вижте повече и за малко познатите Витамин К и Витамин F.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати