Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вкусната храна действа като наркотик

Вкусната храна действа като наркотик

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Вкусна Торта

При преяждане с вкусотии и мазнини в мозъка възникват същите нарушения, както и при употреба на кокаин или хероин. Да се отърве човек от такава зависимост е много трудно.

Вкусната и калорична храна действа на мозъка като наркотик. До този извод са стигнали учени от изследователския институт Скрипс във Флорида. Те провели редица експерименти с лабораторни мишки.

Учените имплантирали на гризачите стимулиращи електроди в латералния хипоталамус – зона от главния мозъчен център, която е свързана с хранителното поведение. Там се намират центърът на глада и центърът на засищането.

Мозъчната система на подкреплението се намира в стволовите и лимбичните области на мозъка. Основана е на предаването на нервни импулси с помощта на невромедиатора допамин.

Тя осигурява формирането на различни видове зависимости – наркотична, алкохолна и т.н. Учените разделили мишките на три групи с различен начин на хранене.

Едната група се хранела със суха храна, втората един час в денонощието се хранела с калорична храна, а третата група се тъпчела с калорични вкусотии по пет часа дневно.

Лакомия

След месец и половина всички животни били измерени. Тези мишки, които се хранели по няколко часа с вкусотии, били най-дебели. Тези, които получавали ограничен достъп до вкусната храна, наддали леко.

Те преяждали с вкусотии, но след това не обръщали особено внимание на обичайната суха храна. От това не напълнели. Мишките от първата група се оказали с променена работа на мозъчната система.

Дори след като не получавали вкусна храна, мишките, които били в хранителна абстиненция, още две седмици подред получавали стимулация на центъра на удоволствието.

Според учените прекаляването с вкусна и мазна храна намалява плътността на рецепторите към допамин в специален отдел на мозъка, и това намалява чувствителността на системата на удоволствието.

Учените стигнали до извода, че мишките с неограничен достъп до вкусотии получават натрапчиво влечение към храната. То не можело да се пребори дори с наказания, включващи пускане на електрически ток.

В това отношение хората и мишките нямат разлика. Свободният достъп до вкусна и калорична храна, какъвто имат жителите на цивилизованите страни, рязко повишава риска от преяждане и затлъстяване.

В основата на преяждането и наркотичната зависимост лежат едни и същи механизми. Разликата е само там, че наркотиците убиват доста по-бързо, отколкото затлъстяването. Но то пък поразява много повече хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
Не пия,не пуша,но и аз страдам от тази наркотична зависимост да преяждам :) Каквото и да правя ям,ям,ям както казвам аз,.докато не ми станв лошо и после се оправдавам,че ми е вкусно и не мога да спра :) С тия рецепти,сайтове,готвене....как да се излекува човек :) Гледам да приготвям по-зсравословна храна,за да няма последици пък ще видим :)
0
0