От пресния свински бут могат да се приготвят много блюда и ястия със свинско, но несъмнено най-предпочитана сред деликатесните меса е шунката.
Историята на това вкусно сушено месо неслучайно е дълга, а традициите са сред най- ценените. Още от І век преди Христа шунката е привлякла вниманието на хората и до днес това е неизменно отношение, защото става въпрос за уникален вкус на месото и дълготрайност, която позволява съхранение и консумация на свинското в различни ситуации и разнообразни рецепти.
За приготвянето на домашна шунка съществуват много технологии, разнообразени от особеностите в хранителните предпочитания на хората в различни региони, от климатичните дадености и традициите в кулинарията.
Шунката традиционно е твърде еднообразна като приготвяне. Прави се от свински бут, който се суши, осолява и след това се опушва или подлага на друга обработка, за да придобие някакъв специфичен и отличителен вкус или аромат.
Често при приготвянето на шунка се е използвала и захар. Тя се е добавяла не само за модулиране на вкуса, но и заради свойствата на естествения продукт като консервант. Това е основната причина в шунката от магазина да се открива наличие на захар.
Захарта във фабрично приготвения продукт има и друг смисъл на употреба. Известно е, че във всеки продукт има мокроорганизми и това важи особено за животинските продукти. За да се развиват тези микроорганизми, им е необходима вода. В кристалната си форма, на захароза, при достатъчна концентрация захарта ще изсмуче цялата вода наоколо и ще направи продукта негоден за развитие на микроби.
Повечето микроби не могат да се справят с такава среда и когато са заобиколени от твърде много захар или сол, те умират.
Друг механизъм, по който захарта унищожава активността на микробите, е способността да отслабва молекулната структура на нейната ДНК. Захарта действа като консервант непряко, като ускори натрупването на съединения с антимикробно действие.
С помощта на консерванти се спира появата на мухъл, външни вкусове и аромати, нехарактерни за хранителния продукт.
Консервантите в храните могат да бъдат химически и те имат вредно действие върху организма. Захарта обаче е естествен консервант, даден от природата, и макар наред със солта да имат някои негативни действия върху здравето, те са предпочитан избор за запазване на хранителните продукти за по-дълго време.
Захарта в шунката играе също роля на овкусител и подобрител, замествайки други вредни съставки с химически произход.
Вижте някои идеи за: пица с шунка, предястия с шунка.
Коментари