Етерично масло от синап
Eterično ulje slačice
gotvach.bg»Статии»Хранителни Продукти»Етерично масло от синап

Етерично масло от синап

етерично масло от синап - ползи
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Етеричното масло от синап е познато от векове като хранителна добавка, лек за всякакви здравословни оплаквания, а в Индия и Бангладеш дори като афродизиак. То има бурна история - в някои периоди се е смятало за токсично за хората, сега е признато за здравословна храна и лек. Използва се в козметиката, физиотерапията и къде ли не. Разнообразната му употреба изисква да се познава по-добре, за да се прилага ефикасно.

Описание на растението синап, от което се добива етерично масло

Синапеното масло е продукт, получен от сортове сива горчица с латинско название Sareptskaya. Тази култура е едногодишно растение и е в едно семейство със зелето. В диворастящо състояние се намира в Централна Азия, северните части на Китай, Монголия и областта Сибир.

Растението им дълъг корен, който прониква на 200-300 метра под земята. Стеблото му е голо, с разклонена основа, стига до метър и половина височина. Цветът е малък, в златисто жълто, образува съцветия. Цъфти през април-май. Плодът му представлява шушулка, около 5 сантиметра дълга. Семената са тъмни- червеникави или кафяви. Плодчето узрява в края на лятото.

Горчицата е култивирана в Европа, Северна Америка, Китай, Индия и северните части на Африка. Това е било възможно, защото е устойчива на студа и сушата.

Получаване на етерично масло от синап

Производството на етерично синапено масло се свежда до няколко етапа: подготовка на семената, пресоването им, екстракцията им и филтриране на продукта.

Най-напред суровината се прочиства механично от негодни ядки и примес. Процесът е автоматизиран.

синап

Следва студеното пресоване на семето в маслена мелница. Така обаче се получава само 65 процента ефективност. Затова индустрията използва двойното температурно пресоване, при което се получава 90 процента растителен концентрат.

Екстракцията представлява разтваряне, където под въздействието на течностите маслото се отстранява от растителните клетки.

Пречистването на продукта се състои от дестилация, следва дезодорирането, после се замразява, рафинира, хидратира и избелва. Крайният продукт е високо рафиниран и пречистен, няма цвят, мирис, вкус.

По-добър продукт е нерафинираният, при който е приложена само дестилацията. Той дава повече ползи на тялото. Съдържанието на мастни киселини, витамини и други полезни вещества е високо, има вкус и аромат. То намира широко приложение заради полезното действие, дължащо се на химичния му състав.

Химичен състав на етерично масло от синап

Етеричното синапено масло има богат състав. От 7 до 14 процента от него се пада на ейкозановата киселина, от 8 до 12 процента на есенциалната линоленова киселина, от 14 до 19 процента е линоловата киселина, от 11 до 53 процента е съдържанието на еруковата киселина. Какъв точно ще бъде процентният състав зависи от вида на растението.

Освен това продуктът съдържа съставки, които го пазят да не гранясва и увеличават годността му до 2 години.

Тъй като еруковата киселина е вредна за сърдечната дейност, са разработени нискоерукови сортове горчица.

Други съставки са витамините А и Е, фитостероли, изотиоцианати, синегрини, с бактерицидно и антитуморно действие.

Основният компонент в синапеното масло е синигрин гликозидът. Той представлява естествен антибиотик, способстващ заздравяването на раните. Действа като имуностимулант, аналгитик, антивирусен агент. Като добавим към тях противовъзпалителното, бактерицидното, антивирусното, антисептичното и противоглистното действие се получава продукт с огромно поле за изява.

Ползи за здравето на етеричното масло от синап

Ползите от синапеното масло са наистина много и на практика за всичко.

1. То укрепва имунната система.

2. Намалява кръвния вискозитет, засилва еластичността на кръвоносните съдове. Това нормализира сърдечната дейност.

3. Служи за профилактика при атеросклерозата и улеснява мастната чернодробна инфилтрация.

4. Подпомага работата на чревния тракт, действа подкрепящо на много системи- репродуктивна, нервна, ендокринна. Стимул за апетита, подпомага перисталтиката на червата.

5. Етеричното масло има благотворна действие на хормонално ниво и при метаболитните процеси на мазнините.

6. Чисти шлаките и токсините.

7. Поддържа добра зрителна острота при работа, натоварваща очите.

8. Облекчава менопаузата и менструацията.

9. Прочиства жлъчните пътища.

10. Възстановява тялото след физическо изтощение.

Приложение на етерично масло от синап

Заради многобройните му възможности, синапеното масло се препоръчва за медицински цели при: гастритни оплаквания, хормонални проблеми, хронични заболявания на панкреаса, запек, причинен от чревната подвижност, атеросклероза и сърдечни проблеми, анемия при дефицит на желязото, чернодробни и жлъчни оплаквания, аденом на простатата и хипертонични кризи.

Етеричното синапено масло обаче е многофункционален продукт и приложението му съвсем не се ограничава до медицински нужди, а се използва също в козметиката и кулинарията.

етеричното масло от синап се използва в азиатската кухня

В кулинарията се цени деликатният му аромат и острият му вкус. Добавя се на салатите, консервите, основните ястия. В азиатската кухня с него задушават риба, месо, а също и зеленчуци. Добре си пасва със зърнените култури и подобрява вкуса на палачинките. Добавено в тестото, прави печивата златисти на цвят и бухнали.

Външното приложение на маслото е основно за козметични цели. Заради затоплящото му действие се използва за втриване в мускулите, когато са уморени, или за успокояване на мускулните връзки, за баланс на кръвообращението, за облекчаване на подутини и възпаления, натъртвания, навяхвания и други механични увреждания.

Етеричното масло от синап прониква дълбоко в дермата и насища кожата с витамини, добре попива и придава здрав, хидратиран и поддържан вид на кожата по цялото тяло. Маските с това масло изглаждат леките бръчки, подобряват растежа на косата и лекуват пърхот.

Противопоказания за използване на етерично масло от синап

Чистото етерично масло от горчица има в състава си само мазнини, фосфор и витамини. Естественият продукт се различава, ако в етикета му има добавки от серия Е. Различните сурогати не само не са полезни, но могат да нанесат вреди на здравето.

Това масло може да се приема от бременни жени. Трябва обаче да се има предвид, че концентрациите на етерично масло могат да доведат до алергична реакция в организма, а не трябва да се допуска по време на бременност и кърмене.

За бебето не се препоръчва, защото може да доведе до алергия. То може да се ползва като имуностимулант чак след навършване на 5-годишна възраст на децата, и то в минимални количества, не повече от 1 милиграм.

Не се препоръчва при индивидуална непоносимост и затова е нужно да се направи проба преди да се започне прием на маслото. Болните от сърдечни заболявания могат да го приемат само след консултация с кардиолог.

След консултация с лекар могат да го приемат и страдащите от гастрит, ентероколит и язва на дванадесетопръстника или стомаха.

При чувствителна кожа използването на концентрата може да доведе до алергични реакции.

При използване в кулинарията трябва да се държи сметка за силно пикантния вкус, заради което се използва внимателно при изискани ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest