Храни, съдържащи ресвератрол
Hrana koja sadrži resveratrol
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Храни, съдържащи ресвератрол

Храни, съдържащи ресвератрол

Храни, съдържащи ресвератрол
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

В забързаното си ежедневие, все повече хора търсят здравословен начин на живот. Хората търсят също и добър антиоксидант, който да подпомогне здравето на техният организъм. Ресвератролът много помага в изпълнението на тази задача. Той е естествено съединение, което може да бъде открито в някои храни, и ако ги хапваме редовно, те могат да окажат много благоприятно въздействие върху нашето здраве.

Ресвератролът става все по-популярен антиоксидант. Това се дължи на факта, че напоследък науката е открила много доказателства относно неговата ефективна работа срещу борбата с тумори, увредени клетки и много други болестни състояния. Този антиоксидант е фенол, който се образува в растението, когато е наложително да се пребори с патогени, като например бактерии.

С негова помощ някои видове плодове се защитават и произвеждат антиоксидант, който се оказва много полезен и за хората. Ресвератролът действа като натурален антибиотик, който помага при много болести.

Вероятно сте чували, че червеното вино може да помогне за справянето с висок холестерол, като го понижава. Това се дължи на факта, че в състава на виното влиза ресвератролът.

Храни с росвератрол

Храни, съдържащи ресвератрол

Освен във виното ето и кои други храни съдържат ресвератрол:

- Червено грозде - в семките или по-точно в тяхната външна обвивка се съдържа ресвератрол. В дивото грозде се съдържа най-много от това съединение;

- Сурово какао и черен шоколад - това, че в шоколада и в какаото се съдържа ресвератрол, не значи, че трябва да прекалявате с консумацията им. За да си набавите това вещество от шоколада, то трябва да има най-малко 50% какао;

- Фъстъци, шамфъстък, фъстъчено масло;

- Малини и боровинки - освен този антиоксидант в тези плодове се съдържат също и витамини и други антиоксиданти;

- Черници - тези плодчета може да бъдат намерени почти навсякъде в България. Интересен факт е, че в черниците може да намерите най-много ресверотрол.

Червеното вино, което е младо, също има в състава си този антиоксидант. Хората, обичащи да пият вино, си набавят не само прекрасен вкус и удоволствие от виното, но и този антиоксидант. За сметка на това в бялото вино не се съдържа много ресветрол. Това се дължи на факта, че когато гроздето се обработва, неговата кожа се премахва, а именно в нея се съдържа най-голямо количество от този антиоксидант.

През 90-те години на XX-ти век се правят изследвания на червеното вино и се разбира, че ресвератролът, който се съдържа в него, е един от най-ценните антиоксиданти, който може да даде обяснение за това на какво се дължи този така наречен "френски парадокс". Може би и вие сте се чудили много пъти защо французите са толкова фин народ и живеят дълго. Французите ядат много мазни храни и такива, които са пълни с въглехидрати. Тайната на тяхното дълголетие е фактът, че пият червено вино в големи количества.

Ресвератролът има свойството да придава младежки вид на кожата и да я подмладява. Той също има свойството да се бори със свободните радикали и защитава клетките от стареене. Също така има антисептично действие и лекува кожни проблеми.

Напоследък в козметичната индустрия навлизат все повече продукти, в състава на които влизат и ресвератролът, най-вече в кремовете за лице. Антиоксидантните му свойства помагат на кожата да има сияен вид, също така премахва нежеланите петна и раздразненията.

Храни, съдържащи ресвератрол

Този антиоксидант помага много и на сърцето да бъде здраво. Хората, които страдат от високо кръвно, трябва да консумират продукти, съдържащи ресвератрол всеки ден, защото той го нормализира. Също така той не позволява да се образуват съсиреци и действа профилактично срещу атеросклероза, която е много опасна.

Ресвератролът помага за топенето на мазнините и помага да поддържаме нормално тегло. Стимулира метаболизма и процеса на липолизата, което води до изгаряне на мазнините. Също така помага за предотвратяването на натрупването на триглицерида, което също помага да имате стройна фигура и да имате здравословно тегло без излишни мазнини.

Ресвератролът действа предпазващо срещу диабет тип 2. Ресвератролът помага също и при артрит, като облекчава болките в ставите. Трябва обаче да внимавате колко ресвератрол приемате, защото все още няма ясни доказателства за това какво количество трябва да приемате от този антиоксидант.

Вижте още за какво е полезен ресвератрол, както и антиоксидантът-чудо астаксантин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest