Колко време отнема смилането на храната?
Koliko vremena oduzima varenje hrane?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Колко време отнема смилането на храната?

Колко време отнема смилането на храната?

колко време отнема смилането на храната
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Нека бъдем напълно искрени: повечето от нас не оценяват работата, която храносмилателната система върши за нас. В по-голямата си част, след като храната напусне устата ни, тя напуска и умовете ни.

Но какво се случва с храната, след като я погълнете? Храносмилателната система като цяло се състои от много сложни и решаващи движещи се части. Ето какво трябва да знаете за това какво се случва по време на храносмилането и колко време обикновено отнема то.

Очевидно първата стъпка към смилането на храната е поставянето й в устата и дъвченето - но зъбите ви не вършат цялата работа тук. По време на този процес вашите слюнчени жлези също овлажняват храната, което улеснява преминаването на всичко, което ядете, през хранопровода, когато преглъщате.

След като си проправи път по хранопровода, храната достига до долния езофагеален сфинктер - мускул, който се отпуска, за да позволи на храната да премине в стомаха. След това стомашните мускули смесват храната ви с храносмилателни сокове, а жлезите, разположени в лигавицата на стомаха, произвеждат ензими и стомашна киселина, които помагат на храната да се разгради допълнително.

След това храната преминава през тънките и дебелите черва. В тънките черва усвоените хранителни вещества и вода се абсорбират в кръвния поток, а в дебелото черво течните отпадъци се трансформират в изпражнения, които се преместват в ректума. Ректумът, който е в долния край на дебелото черво, съхранява изпражненията, докато не бъде изтласкан по време на движение на червата.

Времето, необходимо за смилането на храната - от момента, в който я поставите в устата си до момента, в който я отделяте - зависи от много фактори. Като цяло отнема от два до пет дни, докато хората усвоят храната, но това варира различно при всички. Видът на храната, която ядете, играе доста голяма роля.

храносмилане

Храните с високо съдържание на фибри могат да ускорят храносмилането ви. По-опростените храни (непреработените храни) са по-лесни за смилане, защото е по-трудно за тялото ви да разгражда сложните химикали в преработените храни. Сложните захари, богатите на мазнини и протеини храни отнемат повече време.

Редица състояния могат да имат ефект върху храносмилателната система, не всички от тях задължително забавят или ускоряват храносмилателната система. Най-често срещаните сред тях са рак, киселини, непоносимост към лактоза и синдром на раздразнените черва.

Ако подозирате, че храносмилателната ви система не работи съвсем правилно, задължително се с консултирайте с вашия лекар, за да ви помогне да стигнете до причинителя на проблемите с храносмилателната ви система. Добрата новина е, че много проблеми с храносмилането могат да бъдат решени просто чрез промени в ежедневния начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest