Преди появата на хладилници в домовете, храната се е съхранявала в килер. Някога това е било стая, отделена от цялата къща, или специално предназначена малка стая с отделен вход. В продължение на няколко десетилетия килерите бяха забравени, но днес отново - с въображение и широка палитра от готови решения, те се връщат към подреждането на консумативи в домовете.
Какво е важно да знаете, за да подредите добра килера си?
На какви условия трябва да отговаря килерът?
Днес ние разбираме термина килер много широко, често се отнася дори до няколко рафта за съхранение на консерви в кухнята. Всъщност истински килер е стая в къщата, специално предназначена за тази цел.
За правилното съхранение на храната са необходими оптимални условия. Храна, пресни плодове и зеленчуци, месо, яйца или мляко - всичко се влошава и загнива поради микробите във въздуха. Ето защо е наложително да се ограничи растежът на бактерии и мухъл както върху самата храна, така и на закрито.
Правилното съхранение на храната у дома
Основното е да се поддържа чистота и оптимални условия, тоест да няма неща, които ще допринесат за растежа на вредни микроорганизми - развалени храни, изгнили зеленчуци и т.н.
Местоположение на килера
За да създадете и поддържате най-подходящите условия вътре в килера, е необходимо правилно да го позиционирате в къщата или апартамента. Удобният микроклимат, тоест температура в диапазона 10-15 °C и влажност на въздуха от около 60% ще осигури помещение, разположено в северната стена на сградата - без прозорци и отопление и с ефективна вентилационна система.
Температура в килера
Твърде високата вътрешна температура, първо, ще изсуши въздуха и ще стимулира растежа на бактерии, и второ, ще ускори развалянето на храната. Затова избягвайте отоплителните инсталации в склада ви за продукти.
Би било хубаво килерът да не граничи с добре отопляема стая. Също толкова важно е да се поддържа подходяща влажност, тъй като твърде сухият въздух ще изтегли водата от плодове, зеленчуци и други храни.
Влажност в килера
От друга страна, твърде задушен и влажен микроклимат ще насърчи размножаването на насекоми в насипни продукти като зърнени храни, ориз или мухъл през лятната реколта.
Циркулация на въздуха в килера
Правилната циркулация на въздуха и вентилацията играят важна роля, когато става въпрос за правилно съхранение на продукти в килера. Ефективната вентилационна система е от съществено значение в килера. Обменът на въздух принуждава топлите маси, пълни с микроорганизми и замърсители, да избягат през вентилационните канали, а хладните и чисти да влязат.
По правило килерът не трябва да има прозорци, тъй като през него преминава твърде много светлина, а това води до загряване на въздуха и храната. В същото време това затруднява поддържането на постоянна температура денонощно. Ако все пак има прозорец, се препоръчва да го покриете със слънцезащитно фолио или да поставите много фина мрежа. Това ще направи възможно проветряването на помещението, като същевременно го предпазва от насекоми и гризачи.
Когато няма прозорец, трябва да се използва подходяща вентилационна система с въздуховоди и вентилационни отвори. Те също трябва да бъдат обезопасени с мрежа.
Размер на килера
Размерът на килера трябва да отговаря на нуждите и възможностите на вашето домакинство. Формата трябва да бъде възможно най-правилна и да не е твърде тясна за удобно преминаване между рафтове и стелажи.
Килерно оборудване
За оборудването на килера си струва да използвате отворени рафтове, направени от стелажи, които ще осигурят добра вентилация за поставените върху тях пресни продукти и класически твърди рафтове за консерви и други контейнери за съхранение.
За да се възползвате максимално от функционалността на килера, всички рафтове трябва да са окачени на стените или да са монтирани стелажи. Те трябва да бъдат изработени от материали, които са устойчиви на абсорбиране на влага и лесни за поддръжка - добре защитено дърво или пластмаса. Когато използвате стоманени стелажи, си струва да запомните, че трябва да защитите метала от ръжда.
Необходимо е да се обърне внимание на вида храна, съхранявана на стоманените рафтове, защото металът реагира с храната, отделяйки вредни вещества. Затова върху тях трябва да се поставят само запечатани буркани или керамични съдове, а не сушени или пресни плодове и зеленчуци.
В допълнение, плетени кошници, каменни и керамични саксии и стъклени буркани могат също да се използват за съхранение на храна.
Декорация на килера
Когато декорирате интериора, струва си да запомните да използвате материали, които са лесни за почистване - това могат да бъдат керамични или каменни плочки. Освен това продуктите от естествен камък ще охладят стаята.
Рафтове и стелажи за съхранение на храна в килера
В предишните методи за съхранение на домашни храни са използвали дървесни стърготини без мирис, коркови стърготини, пресят и изсушен смлян торф, дървени въглища, смлян гипс или измит и калциниран пясък. Един от тези материали се използва за запълване на дъното на съда, след това са подреждат пресни, сурови, здравословни и непокрити плодове или зеленчуци. След това се е покрива с друг слой материал, като се внимава да не се допират един до друг в слоя с продуктите. Тези методи могат да се използват и днес, защото работят добре.
Осветление на килера
Осветлението е много важен елемент от килера. Светлината не трябва да бъде прекалено ярка и наситена. LED осветлението на килера работи добре. Не забравяйте да изключите светлината след напускане не само поради икономия на ток, но и за да запазите качеството на опазване на храните възможно най-дълго. Излагането на светлина ще окислява и потъмнява консервираните храни в прозрачни буркани.
Предимства от това да имате собствена килер
В миналото килерите са били пълни с домашно приготвени консерви, кисели краставички, сушени плодове, зеленчуци, гъби и билки, брашно и захар. Модерността донесе консерванти, а с тях и целогодишен достъп до различни продукти. Днес оценяваме и опитваме наново домашна здравословна храна. Килерът определено ще бъде полезен за съхранение на такива продукти.
Съхраняване на храна в плетени кошници
Килерът предлага много предимства:
- като съхранявате храна в килера, спестявате място в кухнята;
- това е добро място за съхранение на консумативи;
- можете да си направите сами консерви и да ги съхранявате дълго време;
- постоянен достъп до домашно приготвени и здравословни продукти, сушени зеленчуци, гъби и билки;
- за украса на килера са достатъчни няколко рафта, различни панти или библиотека;
- помага да се поддържа ред в къщата.
Къде може да се организира килер?
Независимо от размера на къщата или апартамента, можете да подредите пространството по такъв начин, че да се създадат поне няколко рафта за килера. В малък апартамент можете да използвате различни видове ниши в кухнята или в коридора, отделен килер или няколко рафта в килера. За това в къщата можете да отделите отделна най-малка стая или отделно място в кухнята, гаража, коридора или мазето.
Килер в къщата
Най-важното е килерът да бъде подреден, така че всичко да е винаги под ръка и на видно място. Безредиците и общият хаос от консерви, кошници и контейнери няма да ви помогнат. Замърсяването ще доведе до ненужно разхищение на храна. Важно е редовно да проверявате контейнерите при признаци на мухъл, вредители или влошаване качеството на храните. Всички развалени храни трябва да се изхвърлят, за да не заразят другите.
Когато организирате килер, не забравяйте да го почиствате редовно. Хигиенната чистота и ред помагат за поддържане на храната свежа и в добро състояние за по-дълго време.
А ако искате да запълните килера с правилните буркани, вижте как да приготвите:
- чушлета в буркани;
- буркани с чесън;
Коментари