Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Колко и каква вода да пием

Колко и каква вода да пием

Колко и каква вода да пием

Знаем, че планетата ни не би съществувала без вода, както и знаем, че човешкият организъм се състои от над 60 % вода. Безводието на земята, както и дехидратацията на тялото ни няма да означават нищо друго освен унищожението им.

Същевременно сигурно ви е писнало непрекъснато да ви повтарят, че трябва да изпивате поне 2 л вода на ден, дори и да не изпитвате жажда. Кой би могъл да прецени от колко вода имате нужда на ден, да ви каже, че трябва да пиете само минерална вода или точно обратното.

Ето това е идеята на следната статия - да разнищим въпроса колко и каква вода трябва да пием, за да сме достатъчно хидратирани и здрави.

Колко вода да пием

Правилото да се пие поне по 2 литра вода на ден или 8 чаши вода дневно датира още от миналия век, или иначе казано, това е остаряло схващане. Учените, занимавали се с въпроса колко вода е необходима на човек на дневна база, не са взели предвид нито това, че приемаме вода и чрез храната си (в много зелени салати количеството вода е над 90%, а в краставиците е над 95 %), нито че има значение тегло, ръст, възраст и други индивидуални фактори, камо ли дали спортувате активно или по цял ден сте на стол в офиса.

Днес, макар и споровете относно точното количество вода, което трябва да приемаме, да продължават, се е наложило схващането, че на всеки килограм телесно тегло се полага около 30 мл вода или за човек, който тежи 50 кг, то необходимото количество вода дневно е 1.5 л.

Това отново не е някаква категорична формула, защото както казахме, ние приемаме вода и чрез храната. В случай че спортуваме активно, ще имаме нужда от повече вода, което важи и ако времето е горещо и в резултат на потене тялото ни се дехидратира.

Коя е най-полезната за нас вода

Колко вода да пием

Следва ред на споровете около това коя е най-полезната за нас вода. Дали чешмяната, минералната, преварената, дестилираната, дъждовната и т.н.

Ако живеете в райони, в които питейната вода е годна за пиене, то е най-добре да се насочите към нея, защото не трябва да се прекалява с минералната вода. Най-вече заради съдържащият се в нея натрий.

Можете да преварявате питейната вода или пък да се доверите на трапезната вода. Относно приема на дъждовна вода, който назад във времето се е препоръчвал от народните лечители, то не ви съветваме да го практикувате най-малкото заради огромното количество киселинен дъжд, което се изсипва над планетата ни.

Може да ви се стори леко прекалено, но е доказано, че онези хора (макар и малко на брой), които са заменили абсолютно всякакви други течности с вода, се радват на много по-добро здраве от останалите.

Да, трудно бихте си представили да се лишите от студената бира през лятото или от чашата червено вино зимно време пред камината. Не спорим изобщо! Още по-трудно би било да си представите живота без любимите си газирани напитки, фрешове или смутита.

Но със сигурност бихме ви препоръчали да се придържате към ден само на вода веднъж седмично. Така не само че ще хидратирате тялото си, но и ще го детоксикирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest