Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Да пием ли вода, когато се храним?

Да пием ли вода, когато се храним?

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Пиене на вода

СМненията по темата трябва ли да пием вода, докато се храним, са различни и аргументите, които се прилагат към полезността или вредата от пиенето на вода по време на хранене, са еднакво достоверни.

По време на хранене в тялото протичат различни процеси, така че е важно да знаем, кои са факторите определящи полезно или вредно в поемането на течности заедно с храната.

1. Когато се храним, в устата се отделя слюнка, богата на важни ензими.

Вода при хранене

2. Когато храната попадне в стомаха, от него се отделят стомашни сокове, които, освен че разграждат храната, я подготвят за тънките черва и ни предпазват от неволно погълнати бактерии.

3. Важен орган в процеса на хранене е и черният дроб. Голяма част от хранителните елементи биват пренасяни в него чрез кръвта, а след необходимата обработка се транспортират до всяка част от тялото. Той избира какво да се използва сега и какво да се складира за по-късно, а натоварен с тази важна роля черният дроб има нужда от доста вода.

Доказано е, че приемането на голямо количество вода може да попречи на правилното храносмилане, като наруши баланса на киселините в стомаха.

Ако храносмилането се влоши, тогава се образуват токсични елементи въпреки полезната храна, която сме хапнали.

Хранене

Специалистите съветват да не се приемат алкохол и газирани напитки с храната, защото те гарантирано влошават процеса на храносмилане.

Установено е, че приемането на вода преди и след хранене оказва положителен ефект върху храносмилането. Чаша вода 30 минути преди и след хранене поддържа тялото хидратирано и подобрява дейността на стомаха и червата.

Според д-р Майкъл Пико водата не разрежда стомашните сокове. Всъщност пиенето на вода по време и след ядене улеснява храносмилането. Водата, както и други течности разграждат и размекват храната, така храносмилателната система се справя с по-малко усилия при процеса на разграждане.

Според много специалисти, ако в чашата вода добавите малко ябълков оцет или лимонов сок, ще спомогне за бързото разграждане на храната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest