gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо да замените обикновеното със зелено кафе

Защо да замените обикновеното със зелено кафе

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
43875
Зелено кафе
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Знаем, че светът става все по-зелен и с него и сутрешната ни чаша кафе! Ползите от зеленото кафе стават широко известни и мнозина преминават към тази опция за ежедневната си ревитализираща чаша гореща напитка.

Чаша зелено кафе е всичко, от което се нуждаете, за да се заредите с енергия за деня. Зеленото кафе е полезно за хора, които изпитват стрес, тъй като действа като средство за повишаване на настроението.

От многото разновидности зеленото кафе винаги е най-доброто, когато става въпрос за здравословен избор. Като се има предвид, че зелените кафеени зърна са богати на антиоксиданти, те намаляват вредното въздействие на свободните радикали в телата ни.

Трябва да добавим, че проучванията са доказали, че зелените кафеени зърна имат 100% чиста хлорогенна киселина - накратко, те имат силни антиоксидантни свойства. Това не само ще подобри нивото на глюкозата в кръвния ни поток, но и ще предотврати щети на нашите кожни клетки. Зеленото кафе има по-мек вкус, донякъде подобен на зеления или билков чай.

Като процес в приготвянето на кафе зърната, първо, се изпичат и след това се смилат, за да направим сутрешното си кафето. Процесът на печене променя вкуса, аромата, цвета и хранителната стойност на зърната.

За приготвянето на зелено кафе зърната се оставят сурови, а не печени. Следователно, те запазват своето хранително ниво и предлагат високи ползи от концентрацията на хлорогенните киселини.

Чаша зелено кафе
Снимка: Polymanu / pixabay.com

Нашият организъм може лесно да усвои тази киселина и да се възползва от всички нейни здравословни свойства. Зеленото кафе няма силен и богат вкус или аромат, то е много по-меко, тъй като съдържа по-ниско ниво на кофеин в сравнение с печеното кафе.

Учените споменават, че антиоксидантите и активните съединения в зеленото кафе са показали обещаващи резултати за функцията на черния дроб и контрола на кръвната захар. Приемът на зелено кафе като напитка преди хранене може да помогне за контролиране на кръвната захар чрез инхибиране на освобождаването на глюкоза в тялото. Това може да бъде от полза за диабетиците, които се борят да постигнат добър контрол на кръвната захар.

Така че, когато разглеждате вашите възможности за ежедневна напитка, си струва да обмислите тази зелена версия на кафе, която може да не е толкова силна и богата на аромат и вкус, но определено има много ползи. Някои от тези предимства на зеленото кафе са:

Зеленото кафе насърчава загубата на тегло

Проучванията показват, че хлорогенната киселина в зеленото кафе позволява на тялото да изгаря глюкоза и мазнини. То също така понижава нивата на усвояване на въглехидрати и предотвратява скокове на глюкозата, поддържайки липидния профил. Хлорогенната киселина повишава до голяма степен основната метаболитна скорост, което в крайна сметка намалява огромното освобождаване на глюкоза от черния дроб в кръвния поток.

Липсата на глюкоза в тялото води до изгаряне на натрупаните мастни клетки, за да задоволи нуждата си от глюкоза. Ето защо чистите зелени кафеени зърна увеличават способността ни за изгаряне на мазнини, което помага за загуба на тегло. Една забележка за себенаблюдение на теглото: добрата и балансирана диета в комбинация със зелено кафе може да помогне за засилване на метаболизма и също така да насърчи здравословна загуба на тегло.

Зеленото кафе помага за поддържане на кръвното налягане под контрол

Тези, които консумират редовно зелено кафе, показват голямо подобрение в контрола на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето.

Проучванията показват, че зеленото кафе разширява кръвоносните съдове и понижава нивата на кортизола, хормона на стреса. Антиоксидантите в зелените кафеени зърна намаляват нивата на холестерола и триглицеридите, които могат да бъдат ефикасен стимулатор на сърдечно здраве.

Зеленото кафе регулира кръвната захар

Още веднъж, хлорогенните киселини в зелените кафеени зърна ни помагат за победа над здравословен проблем. Те спомагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и повишават инсулиновата чувствителност. Също така се смята, че хлорогенното съединение на зеленото кафе помага за намаляване на потенциалните рискове от някои хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет и т.н. Не само това, но те са в състояние да контролират диабет тип 2.

Зеленото кафе има ефект против стареене

Защо да замените обикновеното със зелено кафе

Заслугата за това също е на хлорогенната киселина. Тя притежават полезни антиоксидантни свойства. Високото му съдържание на полифеноли помага на тялото да неутрализира вредните свободни радикали. Това, от своя страна, насърчава регенерирането на кожните умения, производството на нови клетки и намаляването на фините линии и бръчки.

Зеленото кафе повишава настроението

Тези зелени кафени зърна стават на възстановяваща и здравословна напитка, за която е известно, че подобрява психомоторните и когнитивните функции. Още едно положително нещо при използването на екстракт от зелено кафе е, че той засилва паметта и познавателната способност, така че може да се използва умерено с балансирана диета, богата на микроелементи. Освен това кофеинът в него увеличава отделянето на хормона на щастието или за повдигане на настроението – допамин. Това води до по-добра концентрация, бдителност и подобрена мозъчна функция.

Зеленото кафе подпомага детоксикацията

То осигурява естествена детоксикация на тялото, тъй като почиства черния дроб, елиминирайки токсините, лошия холестерол и ненужните мазнини. След това детоксикираният черен дроб подобрява функциите си, което в крайна сметка подобрява нашия метаболизъм и цялостно здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest