gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове кухненски ножове и какво се реже с тях

Видове кухненски ножове и какво се реже с тях

Видове кухненски ножове и какво се реже с тях
Кухненски нож Quttin Legno - 23 см-31%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кухненски нож Quttin Legno - 23 см
13.00 лв.
9.00 лв.
Виж ››

Един от най-важните инструменти в кухнята е ножът. От него зависи скоростта, с която се извършват различните подготвителни работи около приготвяне на храната, както и безопасната работа за кулинарния специалист.

На всеки готвач е нужен набор от добри ножове. А какво значи добър нож? Това е този инструмент, който е удобен за използване, остър, не се затъпява дълго време и може да се заточва лесно.

Сред многобройните предложения на пазара на ножове има изработени от различни материали, с различен външен вид и възможности. Нужно е познаване на същността на ножовете и тяхното използване, за да се състави най-добрият набор за кухнята.

Части на ножа - материални за изработката им

Видове кухненски ножове

Всеки нож се състои от острие и дръжка. Двете части са еднакво важни за лесната и удобна работа с ножа.

Дръжка - много важна характеристика, която забелязваме най-напред в този инструмент. Изработва се от различни материали - дърво, гума, метал, пластмаса, полиоксиметилен, микарта и други. Когато избираме тази част от ножа, важното е да наблюдаваме как се чувства ръката, захващайки дръжката. Трябва да не бъде тежка, да имаме контрол над ножа. Движението е нужно да е леко, а захватът - удобен.

Острие - за острието важни са зачитането на теглото и баланса в инструмента. Различните материали, от които се изработват, имат свои характеристики и познаването им ще улесни избора.

- Щампован лист - произвежда се чрез леене от различни метали и после с тонажна преса се постига желаната форма;

- Ковано острие - изработва се от нажежена до червено стомана, която се оформя с чук - ръчен или хидравличен. Смята се за по-надеждна и добра практика;

- Керамичен нож - много издръжливо острие, което не се заточва в продължение на години. Храната не полепва по него и запазва витамините в продуктите, но се поврежда лесно при удар.

Как да се разпознае качественият нож

Кухненски нож

- Изработен е прецизно;

- Издръжлив и здрав;

- Острието е тънко;

- Реже без усилие;

- Не ръждясва;

- Захватът в ръката е удобен.

Най-важните ножове за кухнята

1. Ножът на готвача

Нож на готвача

Познат също като готварски нож и представлява основното острие във всяка кухня. На външен вид това е инструмент с широко острие, което се стеснява нагоре до точка и това му позволява да се люлее за бърза работа. Размерът му се избира според големината на ръцете на готвача -от 15 до 25 сантиметра. Този нож може да бъде както с ковано, така и с щамповано острие, но се предпочитат кованите. Начинът на изработка гарантира по-добра стабилност и издръжливост. Използването на този нож в кухнята е наистина всеобхватно. Може да се нареже месо на порции и да се накълца зеленчук, затова е задължителен артикул сред кухненската посуда. Този истински цар в кухнята сам определя устройството за заточването си. Острилката за ножове трябва да бъде съвместима с всички налични инструменти, но ако това не е възможно, поне ножът на готвача е нужно да е съвместим с бруста.

2. Нож Сантоку

Този нож е японската версия на ножа на готвача. Той е малко по-къс и по-тънък и се използва вместо ножа на готвача в случаи, когато е нужно по-леко острие. Сантоку се превежда като три добродетели. За този нож това са нарязване, рязане на кубчета и смилане. Този универсален инструмент прави всичко, даже някои по-специфични неща, които затрудняват ножа на готвача. Тъй като има плоско острие, този нож не се люлее върху дъската за рязане. Затова при смилане на подправки е по-удачно да се избере ножа на готвача. Понякога Сантоку се изработва с кух ръб. Вдлъбнатините по протежение на острието му помагат да се режат пържолите, рибните котлети и други продукти, които са меки, но здрави. Храната не залепва по него.

3. Практичен кухненски нож

Този вид нож обикновено е дълъг от 10 до 14 сантиметра и с него се режат продукти, които са малки за ножа на готвача. Има тясно острие и малък връх и е подходящ за по-тънко рязане, подрязване и филетиране, но за големи продукти не се препоръчва.

4. Кухненска ножица

Кухненски ножици

Погледнато технически, ножицата не е кухненски инструмент. Тя обаче може да замести много ножове. Дебелите и здрави остриета позволяват работа с всякакви материали. Може да се нарежат билки, да се раздели пиле на порции, да се обработи октопод и още много други задачи. Реже се чудесно и пица с тях.

Специфични ножове в кухнята

Има инструменти, които са замислени за точно определена работа в кухнята. Спадат към приятните неща за всеки кулинар, защото улесняват всяка негова дейност. Ето кои са те:

- Нож за обезкостяване - служи за отделяне на месото от костите. С него се филетира риба и се реже месо. По-малките от тях се използват и за изрязване и белене на зеленчуци. Този тип ножове най-често са дълги от 7 до 20 сантиметра, с различна дебелина на острието. Остриетата им са гъвкави, полугъвкави или твърди, като последните се използват най-често, защото са най-прецизни в рязането;

Нож за хляб

- Нож за хляб - използва се за рязане на хляб, сладкиши, а понякога на месо, морски дарове или птици. Тяхната конструкция позволява хлябът да се нареже така, че да не се смачка, независимо, че е мек. Този нож принадлежи към спектъра на дългите кухненски ножове. Острието е от 17 до 25 сантиметра - тясно и право и винаги назъбено, с големи зъбци по него;

- Сатър - това е най-големият и тежък нож в кухнята. Има плътен връх, дебел гръб и широко острие. Реже кости, месо и дебели продукти като тиква, диня, мачка добре и чесън вместо преса;

- Нож за белене - за гарнитурите за храната и напитките този нож е незаменим. Той е около 7-10 сантиметра с тънко острие и заострен връх. Реже и бели плодове и зеленчуци, подрязва мазнините от месото с отлична прецизност;

- Нож за пържола - готвачите ги наричат и ножове за маса, тъй като се подреждат с другите прибори около чинията. С тях се реже пържола, риба и пиле. Могат да бъдат с назъбени, полуназъбени или неназъбени ръбове. Назъбените запазват остротата си по-дълго, без да се заточват. Неназъбените се захабяват по-лесно, но и по-лесно се заточват;

- Нож за зеленчуци - наричат го още накири бочо, тъй като е в японски стил. Има широко и тънко острие с квадратни върхове. Дългото право острие е подходящо за рязане на зеленчуците, които са по-дълги, с лекота. С него се правят тънки резени краставица или домати;

- Нож за филетиране - прилича на ножа за обезкостяване, но има някои тънки разлики. Ножът за обезкостяване е по-дебел и по-издръжлив. Ножът за филе е по-дълъг, тънък и гъвкав, защото реже тънки филийки. Двата ножа обаче лесно са взаимозаменяеми. И двата ножа стават за небрежно домашно готвене;

- Нож за сирене - този нож се предлага в много разнообразни видове и с тях се режат основно различни видове сирена. Добре е да се следи температурата на острието на този тип ножове, за да се избегнат неприятни резултати.

Съвети за поддръжка на ножовете

Нож за сирена

- За да се запазят по-дълго, добре е всеки нож да се използва за тази дейност, за която е направен;

- Доброто почистване след употреба ще ги запази максимално дълго годни за работа;

- Препоръчва се премислена инвестиция в ножове, която ще се отплати в процеса на работа;

- Редовно заточване с подходящ инструмент.

Вижте още съвети за това как да изберем правилните кухненски ножове;

Вижте и с кой нож кой продукт да режем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest