Макар, че купуването на ножове не изглежда сложна задача е добре да вземем предвид, че подобна инвестиция се прави еднократно за по-дълъг период от време. Най-съществената част за един нож е да бъде здрав, от устойчив материал и не на последно място да бъде достатъчно удобен на онзи, който ще го използва най-често.
Най-важно е да знаете от какъв нож имате нужда. За всички нас е ясно, че цената не винаги е признак за високо качество, затова не може да се разчита само на това. Когато си купувате нож за вкъщи, най-съществената част е да знаете кой за какво служи. За едно домакинство са необходими следните ножове:
- Универсален нож – той може да се използва за всякакви храни; острието му е около 13 см.
- Ножът за хляб – той не трябва да бъде гладък – най-добрите ножове за хляб са с назъбено острие, освен за хлебни изделия, подходящи са и за сладкиши и плодове.
- Ножът за зеленчуци – този нож е универсален за зеленчуци – тоест с него могат да се режат и белят всякакви зеленчуци; обикновено има острие около 18 см;
- Нож за обезкостяване – подходящ за риба и за месо, неговото предназначение е да успявате лесно да разделяте месото на филета.
- Нож за месо – сатъри – големи остриета, които обаче значително улесняват работата ви, когато ви се наложи да режете месо; върши чудесна работа и когато се налага да режете подправки на много ситно;
- Ножът на майстора – това е острието, което е предназначено за най-добрия в кухнята и обикновено се избира според неговия вкус, у дома това най-често е домакинята. Трябва да има дълго острие около 20 -25 см.; с него се раздробяват различни продукти, идеален за нарязване на еднакви кубчета;
- Ножът за чистене на риба – трябва да бъде с назъбено острие и достатъчно тънък, за да позволява лесно да се работи с него;
Освен видът на ножа, от значение е и начинът, по който е изработен. Огледайте внимателно всеки нож – не си купувайте такива, чиито остриета са съединени с дръжките. При такива ножове, рискът от счупване точно на мястото на съединението е голям.
Всеки нож, който си купувате, трябва да бъде „пробван” от ръцете ви – усетете къде е балансът – дали в острието или в дръжката. Ножове, чиято тежест е в острието са подходящи за меса и твърди продукти, а тези чиято тежест е в дръжката са подходящи повече за меки продукти – гъби, домати и др.
Острието може да бъде изработено от следните материали – високо въглеродна стомана, керамика, неръждаема стомана, високо въглеродна неръждаема стомана. Ножовете, от който и да е от изброените материали са добри. При всеки вид има предимства и недостатъци, но и четирите вида са добър избор.
Коментари