gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползите и вредите от спанака

Ползите и вредите от спанака

Мария СимоваМария Симова
Автор
49123k
Ползите и вредите от спанака
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Спанакът е най-популярен във Франция. В тази страна той се нарича "цар" или "стомашна метла". Във Франция расте навсякъде.

Ползите и вредите от спанака отдавна са добре проучен въпрос. Това е така, защото се появява за първи път много преди настъпването на нашата ера в древна Персия.

Тази зеленина няма ярък вкус, който имат много други зеленчуци и билки, познати на нашата трапеза, освен това не може да се съхранява дълго и за съжаление, много бързо губи тези полезни свойства.

Ползите от спанака

През последните години бяха проведени много изследвания, специално свързани с полезните свойства на спанака като продукт, който ще помогне за предотвратяване на развитието на рак. Това се проявява от факта, че спанакът съдържа така наречените фитонутриенти вещества, които предотвратяват туморите от развитие на нови кръвоносни съдове, поради което по-нататъшният растеж на тумора е невъзможен.

Ползите от спанака са значителни и всичко това произтича от състава на този зеленчук. Съдържа протеини, необходими за изграждането на клетките в човешкото тяло. Спанакът е наситен с мазнини и въглехидрати и органични мастни киселини.

Съдържа невероятно количество фибри, захар и нишесте. Съдържа редица различни витамини, като: A, C, E, K, PP, H и почти всички от групата B и бета-каротин.

Витамин K в спанака

Ползите от спанака

Нека отбележим наличието на витамин К в зеленолистния зеленчук, той се съдържа в доста голямо количество в спанака и не само помага за съсирването на кръвта, но има и функция, която помага да се задържи калций в костите. Помага за потискане на активирането на остеокластите - тези клетки, които разрушават костите ни, така че консумацията на спанак допринася за нормалното съдържание на калций и укрепването на костите.

Микроелементи в спанака

Съдържа много микроелементи. Това са магнезий и селен, калий и цинк, освен това калций и фосфор, желязо и мед, както и манган и натрий.

Интересното е, че има повече протеин от спанак само в различни бобови растения, например в зелен грах или млад боб. И много витамини, открити в спанака, не се страхуват от температурни ефекти, а ползите от спанака остават дори след топлинна обработка.

Според ефекта си той насища човешкото тяло с различни хранителни вещества и в същото време премахва вредните токсини. В тези полезни свойства той е може би на второ място след морковите.

Поради високата концентрация на желязо в спанака ползите от спанака са в способността да активира хемоглобина в кръвта и да ѝ помогне да снабдява клетките с кислород много по-активно. Спанакът помага за подобряване на качеството на метаболизма и производството на енергия от тялото. С такъв букет от необходими вещества ползите от спанака са не само в това, че е диетичен продукт, но и в това, че е добър за профилактика на много заболявания.

Позволява ви да поддържате естественото здраве на зъбите и венците, помага за укрепване на кръвоносните съдове. Има стимулиращ ефект върху панкреаса и подобрява работата на червата.

Пресният сок от спанак пречиства организма, облекчава умората и попълва енергийните запаси, стимулира работата на много органи и системи.

Вредата от спанака

Вредите от спанака

Спанакът съдържа голямо количество оксалова киселина, която се натрупва изключително в старите листа, докато в младите листа има много малко. При проблеми с пикочните пътища или бъбреците, както и при язви спанакът не трябва да се яде.

За любителите на зеленчуците е важно да знаят какви са ползите и вредите от спанака, за да извлекат само положителни ефекти от него.

Любими рецепти със спанак:

- спаначена запеканка;

- мъфини със спанак;

- полезни салати със спанак;

- спаначена супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest