gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как сами да определим киселинността на стомаха

Как сами да определим киселинността на стомаха

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
24163112
Как сами да определим киселинността на стомаха
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Намалената или повишена киселинност на стомаха имат свои собствени симптоми. Трябва да уточним, че всяко отклонение от нормата в киселинността на стомаха е от два вида - висока киселинност и ниска.

Важно е да се знае, че както повишената, така и понижената киселинност в стомаха влияят неблагоприятно на работата на целия стомашно-чревен тракт, а от там на цялостното здравословно състояние.

Как сами да определите киселинността на стомаха

За да разберете здравословното си състояние и да определите степента на киселинност на вашия стомах, е напълно достатъчно да слушате собственото си тяло. Какви са проявите на повишена и намалена киселинност?

Повишената киселинност води до факта, че стените на стомаха започват да корозират под въздействието на голямо количество солна киселина и това в крайна сметка може да доведе до гастрит, язви и ерозия.

Симптоми на повишена киселинност в стомаха

Повишена киселинност на стомаха

При повишена киселинност стените на стомаха, силно раздразнени от излишната киселина, могат да причинят следните симптоми:

- Парене в хранопровода или гърлото (киселини). Обикновено се провокира от кисели сокове и храни с високо съдържание на подправки. Също така киселини могат да се появят след пиене на доматен сок, сокове от праскова, лимон, грейпфрут, киви, зелени ябълки;

- меден и кисел вкус в устата;

- Оригване, което се появява, когато в диетата преобладават пържени, мазни и пикантни храни (като сладолед, бисквити, торта, брашно);

- Болки в стомаха, които се увеличават с глад;

- Чувство на подуване и тежест в стомаха след всяко хранене;

- Запек и диария;

- Главоболие, гадене и повръщане.

Намалената стомашна киселинност причинява непълно усвояване на протеините, което води до натрупване на продукти от разпадане в стомаха. Именно тези продукти отравят тялото, като същевременно намаляват имунитета. Също така при ниска киселинност на стомаха е възможно появата на гъбични инфекции, недостатъчно усвояване на витамини и минерали. Всички тези признаци могат да се появят и външно.

Симптоми на намалена киселинност в стомаха

Понижена киселинност на стомаха

Признаци на ниска киселинност:

- Възниква силно желание да ядете нещо кисело. Също така постоянно искате подправки, кетчуп, кисели и тръпчиви сокове;

- Оригване с миризма на развалени яйца;

- Усещане за подуване, къркорене;

- киселини в стомаха;

- Тъпа болка в пъпа;

- Запек или диария;

- Суха кожа, акне, ноктите и косата са слаби и чупливи.

Но за да определите точно киселинността на стомаха и да предприемете правилното лечение, трябва да потърсите съвет от лекар. Статията е само за информационна и образователна и не замества професионални медицински съвети, диагностика или лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest