gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Неустоими идеи със сос Песто

Неустоими идеи със сос Песто

Неустоими идеи със сос Песто
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

В случай че сте имали възможността да отскочите до Италия, то няма как да сте пропуснали да вкусите и местната кухня, която далеч не се състои само от пица и паста.

Също така няма как да не ви е направило впечатление, че във всеки италиански магазин за хранителни стоки се предлага и традиционният сос Песто, след който освен да си оближете пръстите можете и направо да се влюбите.

Класическият сос Песто се състои единствено от:

пресен босилек;

- чесън;

- сирене Пармезан;

- морска сол;

- зехтин.

Неустоимият му зелен цвят се получава именно от пресните билки, към които освен босилек може да се прибавя и риган или магданоз. Много е важно зехтинът да е първо качество (екстра върджин) - студено пресован. Тайната съставка, която много хора пропускат при домашното приготвяне на Песто е шепата борови ядки, която италианците добавят, но и спокойно можете да я пропуснете, защото това не би променил вкуса на соса.

След като вече сте си направили или закупили сос Песто възниква въпросът за какво можете да го използвате. Италианците веднага биха ви отговорили - за всичко! И ще са напълно прави, но ние все пак ще си позволим да ви предложим и няколко конкретни идеи.

Песто за супи

Една от най-известните италиански супи е Минестроне, която някога се е приготвяла от точно 7 вида месо, 7 вида зеленчуци и 7 вида билки. Естествено в наши дни никой не спазва подобно правило, но разнообразието от продуктите, участващи в състава ѝ, продължава да е важно, като се счита, че трябва да е толкова гъста, че лъжицата да може да се задържи изправена в нея. Колкото повече отлежава, толкова по-богата на вкус става. И естествено не може да бъде приготвена, ако не добавите към нея и Песто.

Истината е, че можете да добавяте сос Песто към много други супи, като доматена или картофена кремсупа. Важното е да не забравяте, че Пестото е солено, така че бъдете внимателни, докато добавяте сол на самата супа.

Песто за Салати

Може ли Капрезето да мине без Песто? Разбира се, че не. Но италианският сос се връзва чудесно и на всякакви зелени салати, на рибни салати и на такива от морски дарове. Просто добавете 1 ч.л. сос Песто и ще се очаровате от прекрасния завършек на любимата си салата.

Песто за Печива

Когато си приготвяте домашно изпечен хляб, пробвайте да добавите към тестото и малко песто. Или намажете върху вече изпечена филия хляб сос песто и добавете малко сирене, резен домати и всичко, което ви душа поиска. Пасва много добре и на авокадо и маслинки.

Песто за Пица и паста

Не си мислете, че пицата трябва непременно да бъде намазана с доматен сос. Следващия път, като си я приготвяте, пробвайте да замените доматения сос с босилековата магия. Същото важи за всякакъв вид паста. Изключително удачна и същевременно елементарна комбинация е веднага след като сте сварили пастата според упътването ѝ, да я отцедите и да добавите към нея само Песто, изсушени чери доматчета и да я поръсите с пармезан.

Песто за Меса, риба и морски деликатеси

Ако печете на фурна или на скара каквото и да е месо, то непременно го сервирайте заедно с лъжица Песто. Можете да пробвате и предварително да намажете месото или рибата със зеления сос и след това да ги изпечете.

Песто за Печени зеленчуци

Подобно на месата, добавянето на Песто към печените на скара или във фурна зеленчуци би им придало неустоим вкус на свежест.

Песто с Яйца

Да, няма нищо изненадващо. Можете да добавите Пестото към вече разбърканите яйца и тогава да ги изсипете в тигана или пък да гарнирате вече сварени яйца с песто. Уникална комбинация!

Песто към други сосове

Тук вече наистина можете да експериментирате, но ще ви подскажем, че можете да разнообразите всеки един сос, добавяйте към него и Песто. Пробвайте с хумус, с обикновена майонеза, а защо не и с лютеница или Айвар? Всичко е въпрос на вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати