Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сос песто – подходящ ли е за вегетарианска диета?

Сос песто – подходящ ли е за вегетарианска диета?

Сос песто – подходящ ли е за вегетарианска диета?

Сос песто е едно от онези класически италиански творения, които са преминали границите на Лигурия и са се превърнали в любима добавка към паста, пица, салати и дори зеленчукови ястия по цял свят. Но когато говорим за съвременни хранителни режими, възниква логичният въпрос: подходящ ли е песто сосът за вегетарианска диета? Отговорът не е еднозначен и зависи от конкретната рецепта, която се използва

Какво представлява класическото песто?

Оригиналната рецепта за песто дженовезе (Pesto alla Genovese) включва:

Пресен босилек

Кедрови ядки

Зехтин екстра върджин

Чесън

Сол

И... пармиджано-реджано (Parmigiano Reggiano) или пекорино (Pecorino Romano)

Последната съставка – сиренето – е ключовият момент, който буди съмнения сред вегетарианците.

Защо някои сирена не са подходящи за вегетарианци?

Много сирена, включително и пармиджано-реджано, се произвеждат с помощта на животински сирищен ензим, извлечен от стомаха на телета. Това автоматично ги прави неподходящи за строгите вегетарианци, които не консумират никакви животински продукти, добити чрез убиване на животни.

Следователно, ако пестото не е за вегетарианци, когато съдържа пармиджано-реджано или пекорино със стандартен животински ензим, неподходящ за класическата вегетарианска диета.

Как да направим вегетарианско песто?

Сос песто – подходящ ли е за вегетарианска диета?

Добрата новина е, че песто е изключително адаптивен сос. Вегетарианците могат да се насладят на него, като направят някои малки, но значими промени: Използване на вегетариански сирена. Такива варианти са подходящи за вегетарианска диета и могат успешно да заменят традиционното сирене в песто.

Примери:

Вегетариански пармезан

Сирене грана със зелен сертификат

Сирена от козе или овче мляко с растителни ензими

Песто без сирене – веган алтернатива

Възможно е да се приготви веган песто и без сирене, като се използват следните заместители:

Хранителна мая – придава вкус, подобен на сирене, богат на витамини от B-групата

Счукано кашу или бадеми – добавят кремообразност

Авокадо – за копринена текстура и мазнина

Рецепта за вегетарианско песто

Продукти:

2 връзки пресен босилек

1/3 ч.ч. кедрови ядки (или орехи)

1/2 ч.ч. настъргано вегетарианско сирене (или 3 с.л. хранителна мая)

1 скилидка чесън

1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин

Сол на вкус

Сос песто – подходящ ли е за вегетарианска диета?

Начин на приготвяне:

В блендер смесете всички съставки, като добавяте зехтина постепенно.

Пасирайте до желаната текстура – гладко или с по-едри частици.

Съхранявайте в затворен буркан в хладилник до 5 дни.

С какво може да се комбинира вегетарианското песто?

Песто е идеално за:

- Пълнозърнеста паста с печени зеленчуци

- Печени картофи или тиквички с лъжица песто отгоре

- Зеленчукови сандвичи или брускети

- Салата с домати и моцарела (или вегетарианска алтернатива)

- Супи минестроне – за допълнителен вкусен акцент

Класическият сос песто не става за вегетарианци поради употребата на животински ензими в традиционното сирене. Но това не го прави несъвместим с растителното хранене – просто е нужна лека адаптация. Благодарение на множеството налични заместители, песто може да се приготви в напълно вегетарианска (дори веган) форма, без да се губи от оригиналния му вкус и аромат.

Песто е не просто сос, а ароматна есенция на лятото, която чудесно се вписва в модерната растителна кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest