Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Триковете, които помагат при махмурлук

Триковете, които помагат при махмурлук

Триковете, които помагат при махмурлукк

Болшинството хора са изпитвали или поне са виждали резултатите от прекаляването с алкохолни напитки, които наричаме махмурлук. Това тежко състояние след сериозно препиване изисква усилия, за да бъде преборено и е съпроводено с доста тежки за преодоляване състояния - гадене, повръщане, главоболие, обща тежест и отпадналост и други.

Има всевъзможни трикове за възвръщане на нормалната кондиция на тялото, прилагани по света, но преди всичко е добре да се знае какво на практика представлява махмурлукът и какви телесни функции се задействат, за да настъпи.

Дефиниция за махмурлук

Дефинирането на понятието е изненадващо за повечето хора. Махмурлукът на практика е естествена защитна реакция на организма срещу токсините в алкохола. Става въпрос за ацетилдехида, който се получава в резултат на метаболизма на алкохола. Във високи концентрации това вещество е токсично и тогава настъпва алкохолно отравяне, но в повечето случаи до такъв резултат не се стига.

При настъпване на махмурлука тялото има нужда от интоксикация, която зависи много от приетите количества алкохол, но леките и средните консуматори са по-податливи на махмурлук, отколкото закоравелите алкохолици.

Причиняване на махмурлук от алкохолните напитки

Въпреки че махмурлукът е състояние, много разпространено по цял свят, малко са изследванията, посветени на състоянието. Теориите защо възниква това състояние са няколко.

В черния дроб алкохолът се разлага на токсичен ацеталдехид. Ензимът, известен като дехидрогеназа, го преработва в безвредната оцетна киселина.

Ако количеството консумиран алкохол, изпревари способността на ензимите в тялото да го преработят, ацеталдехидът се натрупва в тялото и предизвиква главоболие и гадене.

При някои хора се наблюдава понижена способност за разлагане на ацеталдехида и на нея се дължи зачервяването, което често се наблюдава след значителен прием на алкохол.

Друга популярна теория са така наречените конгенери. Тези съставки се образуват при ферментацията и присъстват в различна степен в различните типове алкохол.

Тъмният алкохол е с високо съдържание на конгенери. Към това определение спадат червеното вино, уискито, текилата. Конгенерите в тях увеличават честотата и силата на махмурлука, която е значително по-висока в сравнение с алкохолните напитки с ниско съдържание на конгенери като водката, джинът, ромът и други.

Относително нова е ролята на имунитета. Изследване отпреди 20 години води до заключение, че хората с махмурлук се отличават повишени нива на цитокините. Това са химическите вещества, които имунната система създава, за да предават сигнали между клетките и за справяне с инфекциите.

Високите нива на цитокините са точно причината за гаденето, главоболието и умората, а също и за нарушената възможност да се създаде спомен.

Все още липсват някои изследвания, за да се уточнят причините за махмурлука, но вече науката има биологично обяснение за някои от симптомите. Ето кои са знаковите симптоми при махмурлук.

Знакови симптоми на махмурлука

Триковете махмурлук

Главоболието

Алкохолът потиска вазопресините - това са антидиуретични хормони или веществата, които обикновено помагат на тялото да задържа течностите. На това се дължи постоянната нужда от ходене до тоалетна..

Съществува теория, според която дехидратацията причинява махмурлук, но науката не е съгласна с такава постановка.

Изследванията показват, че нивата на електролитите в организма на хората с махмурлук в сравнение с тези на трезвите, не се различават толкова чувствително.

В случаи, в които наистина се наблюдават разлики, няма пряка връзка между сериозността на симптомите и нивата на електролитите или хормоните в кръвта.

Дехидратацята обаче има пряка връзка с мъчителното главоболие при махмурлук. Когато организмът се лиши от течности, кръвоносните съдове се свиват, защото се опитват да поддържат кръвното налягане.

Това създава неприятен страничен ефект, състоящ се от намаляване на притока на кръв в мозъка и разширяване на кръвоносните съдове в мозъчната кора.

Мозъкът се свива, отдръпва се от черепа и задейства рецепторите за болка. Появява се пулсиращо главоболие. Дехидратацията също така е причината за пресъхването на устата, което е познато на всеки препил.

Гаденето

Алкохолът дразни стомашните лигавици и засилва генерирането на стомашна киселина, секрети от панкреаса и червата. Това води до гадене, болки в стомаха и диария.

Въпреки пристъпите за повръщане, това не помага за преодоляването на махмурлука, тъй като алкохолът е в кръвта, така че просто трябва да се изчака.

Изтощението

Алкохолът има свойството да потиска естествения стимулант глутамин. Когато пияният спре да пие, тялото засилва производството на глутамин и той стимулира мозъка, пречейки на препилия да заспи.

Може би донякъде това е причината за телесните страдания при препиване.

Консумацията на алкохол води до спад на кръвната захар, което се изразява в изтощение, потиснатост и нестабилност.

Трикове за облекчаване на махмурлука

Триковете, които помагат при махмурлук

По цял свят борбата с това състояние се води с всевъзможни средства, някои напълно причудливи. Ето как се справят на различни места по света с това предизвикателство.

Как лекуват махмурлук в Австралия

Австралийците най-често използват своята утвърдена рецепта в такива случаи с добавки, богати на витамин С и витамини от групата В. Това са антиоксиданти, които помагат на тялото да се пребори.

Как лекуват махмурлук в Германия

Германците също имат изпитани методи за бързо възстановяване след запой. Те увиват парчета маринована херинга около малки кисели краставички с парче лук. Краставичките са вид ферментирала храна и помагат да се възвърнат нормалните нива на електролитите, които пък премахват пораженията на алкохола.

Как лекуват махмурлук в Австрия

В Австрия залагат на гулаша. Топлата супа с телешко месо и много зеленчуци прави чудеса. После е нужен дълъг релакс.

Как лекуват махмурлук в Китай

Зеленият чай е лековита билка в китайската медицина повече от 4хиляди години. Напитката помага на тялото и след прием на алкохол. 700 милилитра хубав зелен чай за цял ден ще помогне срещу махмурлука.

Как лекуват махмурлук във Великобритания

Триковете, които помагат при махмурлук

На англичаните любимата английска закуска - боб, пържен бекон, задушени гъби, яйца и препечени филийки. На нея залагат и при махмурлук - вижте как английската закуска бори махмурлука. Мазнините и въглехидратите в доволни количества им помагат да се изправят на крака.

Как лекуват махмурлук във Франция

Французите имат няколко трика, с които изчистват от тялото консумирания алкохол. Опциите им включват френска лучена супа или касуле, която е приготвена в глинено гърне. В него има боб, няколко различни вида меса, наденица, чесън, лук, подправки.

Как лекуват махмурлук в Холандия

В Холандия подобно също се осланят на киселите краставички и маринованата риба, но в големи бургери с повече сос.

Как лекуват махмурлук в Мексико

Когато прекалят с текилата, мексиканците се спасяват със салата, която в буквален превод значи връщане към живота. В нея съставки са скаридите, лукът, доматите, сокът от лайм, може да се добави и люта чушка.

Класически трикове за облекчаване на махмурлук

Течности

Алкохолът насърчава уринирането. При наличие на диария и повръщане, тогава дехидратацията е още по-голяма. Така че няколко чаши вода или сок няма да са задължителни и от голямо значение за организма.

Въглехидрати

Пиенето, съпроводено с отказ от хранене, много често води до понижаване нивото на кръвна захар, което пък предизвиква умора и главоболие. Леката закуска с повече въглехидрати и пресен портокалов сок са идеални за нормализиране нивата на кръвна захар.

Болкоуспокояващи

Болкоуспокояващите от рода на аспирина, ибупрофена и други нестероидни противовъзпалителни средства помагат при главоболие, но дразнят стомаха. Не се препоръчва парацетамол, поради опасност от токсичен ефект върху черния дроб, в резултат на реакцията с алкохола.

Бульон трезве

Премахване на махмурлук
Снимка: Галя Василева

Зелевата чорба, сокът от кисели краставички, сокът от трушия, познати като бульон трезве, са много ефекасни средства. Науката нищо не казва за тези класически наши начини за справяне с махмурлука, но тъй като са пробиотици, те със сигурност помагат за засилване на метаболизма и за евентуално по-бързо възстановяване.

Повторната употреба на алкохол под формата на бутилка бира не помага, а прави махмурлука цикличен и той се връща след това ще бъде още по- ужасен. Пробвайте със супа Трезве.

Вижте още:

- С какво корейците лекуват махмурлук;

- Най-доброто лекарство за махмурлук според учени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest