Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от черница - кога и за какво помага

Сок от черница - кога и за какво помага

Сок от черница - кога и за какво помага

Къпините и малините са добре познати сочни и любими на всички плодове. Има обаче едно друго плодно дърво, което дава плод, не толкова популярен, който е кръстоска между малини и къпини. Това е черницата.

Черничевият плод съдържа ценни вещества, предпазва тялото от редица болести и лекува някои от тях. Това се дължи на богатия състав от витамини, минерали, фибри и съвсем малко мазнини, с което пък е интересен на тези, които искат да отслабнат. Плодът на черницата е пълен с антиоксиданти, забавящи стареенето на тялото. Ето защо пресните черници са препоръчителни за консумация.

Сочното плодче може да се ползва и под формата на сок. Сокът от черница запазва полезните вещества в плода, може да съхранява и през зимата и е част от приготвяната от хората зимнина. Освен че е освежаващ и с приятен, сладък вкус, сокът от черници има и много здравословни ползи.

Ето как да се приготви черничен сок и при какви случаи ще бъде ефикасен.

Приготвяне на сок от черници в домашни условия

За приготвяне на домашен сок са необходими 5 килограма плод от черници и 1 килограм захар.

Добре измитите плодове се слагат в тенджера с вода, колкото да ги покрие и се сваряват на умерена температура.

Течността се прецежда и се вари още 5 минути след завирането.

В стъклени бутилки от 1 литър се слагат 5-6 лъжици захар, пълнят се с горещия прецеден сок, затварят се и се обръщат с капачките надолу докато се охладят. Съхраняват се в хладно помещение.

Кога и за какво полага сокът от черници

Сок от черница
Снимка: tortic84 / pixabay.com

Сок от черница при проблеми в гърлото

Сок от черница може да се направи както от черният сорт черници, така и от белите черници. Сокът от черна черница е полезен за облекчаване на кашлицата при възпалено гърло.

Сокът на бялата черница пък е добре да се пие при тумори м гърлото.

При храносмилателни смущения

При поява на запек сокът от черницата е приятно и вкусно природно средство, което ускорява метаболизма и подобрява храносмилането, като регулира работата на чревния тракт. Подуването и газовете значително намаляват, а стомашните спазми отшумяват при редовна консумация на сок от черници при храносмилателни проблеми.

Черниен сок при очни заболявания

Китайските лекари твърдели, че черницата може да върне зрението на слепеца. Това твърдение има своето рационално зърно, защото пиенето на сок от черници всеки ден подобрява зрението. Напитката съдържа много витамин А, укрепващ зрението. Освен това сокът предпазва очите от свободните радикали, предизвикващи дегенерация на ретината и загуба на зрение.

Сок от черница при хронична умора

Хроничната умора е проблем на много хора в забързания ритъм на живот. Възвръщането на тонуса се постига лесно със сок от черница. За хронични състояния 300 милилитра сок с една супена лъжица мед три пъти на ден преди хранене има изненадващо силен ефект. Най-добре сокът да се направи от равни дози бяла и черна черница.

Локално действие

Сокът от черницата може да се използва и външно, локално. Той има заздравяващ ефект върху раните, а също и бактерицидно действие, предпазващо от инфекции.

За облекчаване на дискомфорта по време на менопауза, при пневмония, за общо подсилване на тялото, за заздравяване на лигавицита на устата при афти сокът от черница може да бъде отлична опция, която да подпомогне оздравителните процеси.

Вижте още:

- Листа от черница - защо са полезни и как да ги използваме;

- Лечебни свойства на черницата;

- Сладко от черница;

- Компот от черница;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest