Динята съдържа вода, която е 92 % от общото ѝ тегло. Чрез нея тя добре утолява жаждата. Водата е свързана с глюкоза и се абсорбира в червата много бързо.
Благодарение на калия тя има силно диуретично действие и бързо изхвърля течности и ненужни на организма отпадни вещества. Това поддържа правилната функция на бъбреците, жлъчката, черния дроб и пикочните пътища, така че пиенето на сок от диня ги предпазва от различни заболявания.
Целулозата в динята повлиява добре стомашно-чревния тракт и помага при запек. Смята се, че действа благотворно при сърдечни проблеми, възпаления в черния дроб и жлъчката и при хипертония. Тя е любим плод в различни краища на света.
Съдържа редица витамини и други полезни вещества - фибри, витамини А, C, желязо, бета каротин, калций, калий. В нея няма никакъв холестерол и мазнини. Семките на плода са също много полезни, защото са богати на белтъчини и от тях се извлича растително масло. Захарта ѝ е в сравнително ниско количество и съдържа малко калории.
Голямото количество фолиева киселина и желязо превръщат плода в добър лек и срещу анемия. Без проблем се консумира от диабетици, тъй като захарозата в нея е с много ниско ниво. Приемът на диня спомага за прочистването на червата и отделя холестерола от кръвта. Счита се, че витамините в динята предпазват хората в напреднала възраст от атеросклероза.
Витамин С и А са водоразтворими и също повлияват организма много добре. Поддържат здрави кости, кръвоносни съдове, венци, предпазват дихателните пътища и клетките от увреждане. Много често динята се включва в различни диети, защото поддържа чувството на ситост.
Коментари