Фитотерапевтите са категорични, че лофантът е билката, която може да изцери всяко заболяване. Те са достигнали до този извод сред редица тестове, доказали уникалните лечебни свойства, с които е пълен този дар от природата. Поради тези си качества често се свързва с женшен и други лековити билки.
Лофант представлява многогодишно растение от семейство Устноцветни. Най-разпространено е в Китай, Япония, САЩ и Канада, но се среща и у нас. То вирее навсякъде и е непретенциозно към заобикалящата го действителност. И въпреки това притежава медоносни и лечебни свойства, поради които го наричат растението на младостта и красотата.
Лофантът се прилага по различни начини, зависещи от симптомите и оплакванията от определеното заболяване. Дори само консумацията на младите листа на билката действат благотворно. Те забавят процесите на стареене.
Най-ползотворни са за мъжете, тъй като подпомагат лечението на проблеми с простатата, като в същото време повишават мъжката потентност. Запазват ползите си дори след термична обработка.
Вани с лофант се правят на бебета, за да спят по-спокойно. Те правят кожата мека и еластична, обмяната на веществата се регулира и се успокоява кръвното.
Лечебни вани, както и инхалации, се прилагат за жизнена и сияйна кожа и коса, за премахване на бръчки, при проблеми с нервната система, сърдечно-съдова дистония и бронхиална астма. Възглавници, пълни с изсушени листа и съцветия от билката пък помагат при безсъние и главоболие на хора от всякакви възрасти.
Лофант се използва и за лечение на напукана кожа на краката, уморени и отекли крайници. За целта растението се накисва в леген с гореща вода, в който се потапят ходилата.
Лофант може да се приема и под формата на чай и настойки. С него се лекуват състояния на гастрит и парализи. Успешно се повлияват болести на черния дроб и пикочните пътища, както и треперене на крайниците. Чаят от лофант бори менструални болки.
Освен всичко казано дотук, лофантовият мед, в комбинация с препарати на лофантова основа, се използва за лечение и като профилактика на лъчеви болести.
Лофантът може да се използва и в кулинарията. Той продава на ястията интересен привкус. Комбинира се добре с ястия с месо и риба, както и със сладка, компоти и различни сокове.
Интересно е, че това растение е с изключителни медоносни качества, но не е познато на българските пчелари.
Коментари