Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хесперидин - какво трябва да знаем

Хесперидин - какво трябва да знаем

Хесперидин

Във все по-сложния живот пътят към здравето се търси в правилния хранителен режим, където храните съдържат възможно най-много полезни вещества. Търсенето довежда научната общност до флавоноидите, които се оказва, че имат множество положителни въздействия върху организма - за предпазването от диабет, от лош холестерол, мощно антиоксидантно действие, антибактериално и антимутационно значение за клетките, профилактиращо действие за много заболявания.

Така стигаме до един от флавоноидите, наречен хесперидин, който е с важно значение за здравето на сърдечно-съдовата система и за добро общо здраве изобщо.

Общи сведения за хеспиридин

Хеспиридинът е флавоноиден глюкозид. Огликоновата му форма е известна като хесперидин. Названието произлиза от латински и буквално означава плодове от цитрусови дръвчета. Те са основен източник на хесперидин. В най-добри количества се открива в лайма, портокала, грейпфрута и лимона. Има го и в ментовите листа, както и в тези на растението бучу.

Френският химик Лебретон е откривателят на терапевтичния продукт за здрава сърдечно-съдове система хесперидин, като пръв извлича хесперидин от вътрешния слой на обелки от цитрусови плодове.

Функции и свойства на хесперидин

Хесперидин - какво трябва да знаем

Незаменимите свойства на хесперидина за поддържане на доброто общо здраве са доказани безспорно. Основната му функция е в поддържането на нормална дейност на сърдечно-съдовата система. Има значение и за нормализирането и балансирането на метаболизма, както и за превенцията на артритни и ревматологични проблеми.

Хесперидинът разполага с антихиперлипидемични свойства, заради което е подходящ за профилактика на сърдечни и съдови заболявания. Той укрепва артериите, вените и капилярите и поддържа нормалната работа на сърцето.

Поради антихипертоничните си свойства, хеспиридин е опция за балансиране на артериалното и кръвното налягане. Противовъзпалителните му и антиоксидантни свойства са предимството, което получават ползващите това вещество за нормализиране на други процеси.

Хесперидинът е и отлично средство за контрол на хроничната венозна недостатъчност. Предписват го като допълваща терапия при варикозни вени. Това вещество облекчава състоянията при разширени вени, сини, отоци и болки поради повишеното налягане на кръвта във вените.

За терапия на вътрешни и външни хемороиди може също да се използва хесперидин. Той намалява симптоматиката на аналните фисури и облекчава състоянието на болния, както и профилактира мястото за поява на нови образувания.

Общата укрепваща роля върху съдовете на това вещество намалява хипертоничните кризи. Хесперидинът подпомага тялото и го предпазва от допълнителни усложнения при спукване на кръвоносни съдове и вътрешен възпалителен процес.

Ползи от приема на хесперидин

Хесперидин - какво трябва да знаем

- Нормализира подуването и отоците при разширени вени;

- Спира сърбежа и болките при разширени вени и хемороиди;

- Подобрява когнитивните способности;

- Нормализира кръвното налягане;

- Тушира болките и тежестта в краката;

- Намалява възпаленията по кожата и под нея.

Прием и странични ефекти от хесперидин

Това вещества се приема като хранителна добавка, защото в цитрусовите плодове количеството му е минимално и недостатъчно за терапия или профилактика.

Нужната дневна доза е от 140 до 600 милиграма в зависимост от заболяването.

В противопоказанията влизат забрана за използване при бременност, кърмене и скоро проведено оперативно лечение.

Страничните ефекти при неправилна доза са гадене, виене на свят, болки и диария.

Вижте още:

- Полезните свойства на цитрусите;

- 7 причини да консумирате цитрусови плодове по-често.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest