Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Забранени храни при херпес зостер

Забранени храни при херпес зостер

Храни, които трябва да се избягват при херпес зостер

Херпес зостер е повторно активиране на вируса варицела-зостер, който причинява варицела.

Според Световната здравна организация повече от 90 % от възрастните, родени преди 1980 г., са имали варицела, но само около 1 на 3 възрастни развиват херпес зостер през живота си. Вероятността за развитие на херпес зостер се увеличава с напредване на възрастта. Херпес зостер обикновено причинява болезнен обрив от едната страна на тялото или лицето. Обривът съдържа мехури, които се образуват след 7 до 10 дни.

Избягването на храни, които увреждат имунната система на тялото ви, може да ви помогне да съкратите продължителността на избухването на херпес зостер. Също увеличаването на приема на аминокиселината лизин и намаляването на приема на аргинин може да помогне на тялото ви да изчисти вируса по-бързо, въпреки че са необходими повече изследвания.

Храни, които трябва да се избягват при херпес зостер

Ако страдате от херпес зостер, добра идея е да избягвате храни, които могат да увредят имунната ви система. Такива са:

Въглехидрати с висок гликемичен индекс

Hерпес зостер

Въглехидратите с висок гликемичен индекс бързо се разграждат в тялото и предизвикват бързо повишаване в кръвната ви захар. Това предизвиква освобождаването на възпалителни молекули и свободни радикали, които могат да стресират тялото ви.

Включването на твърде много въглехидрати с висок гликемичен индекс във вашата диета може потенциално да компрометира имунната ви система и да увеличи възпалението. Дори едно хранене с висок гликемичен индекс може да насърчи повишено възпаление.

Някои примери за храни с висок гликемичен индекс включват:

- бонбони и сладкиши;

- торти и печива от бяло брашно;

- сладки напитки;

- захарни зърнени храни;

- захарни сосове;

- сладолед;

- бял хляб;

- бял ориз.

Силно преработени храни

Забранени храни при херпес зостер

Силно преработените храни често са с високо съдържание на сол, добавени захари и омега-6 мастни киселини, които могат да предизвикат възпаление и да отслабят имунната ви система.

Омега-6 мастните киселини са от съществено значение, но повечето хора получават прекомерно количество в диетата си. Омега-6 мастните киселини насърчават възпалението, докато омега-3 мастните киселини го инхибират. Има някои изследвания, че прекомерно високият прием на сол може да увреди имунната ви система.

Примери за силно преработени храни включват:

- подсладени зърнени култури;

- чипс с високо съдържание на мазнини и леки закуски;

- сладки енергийни напитки и газирани напитки;

- бисквити, торти, пайове и сладкиши;

- хляб и крекери с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри;

- силно пържени храни.

Алкохолът пречи на лечението на херпес зостер

Алкохолът има потенциала да увреди почти всеки аспект от вашето здраве, включително и имунната ви система.

Повечето лекарства, използвани за лечение на херпес зостер, не съдържат конкретни предупреждения за алкохол. Но все пак е добра идея да избягвате смесването на алкохол и лекарства, доколкото е възможно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest