Херпес зостер е повторно активиране на вируса варицела-зостер, който причинява варицела.
Според Световната здравна организация повече от 90 % от възрастните, родени преди 1980 г., са имали варицела, но само около 1 на 3 възрастни развиват херпес зостер през живота си. Вероятността за развитие на херпес зостер се увеличава с напредване на възрастта. Херпес зостер обикновено причинява болезнен обрив от едната страна на тялото или лицето. Обривът съдържа мехури, които се образуват след 7 до 10 дни.
Избягването на храни, които увреждат имунната система на тялото ви, може да ви помогне да съкратите продължителността на избухването на херпес зостер. Също увеличаването на приема на аминокиселината лизин и намаляването на приема на аргинин може да помогне на тялото ви да изчисти вируса по-бързо, въпреки че са необходими повече изследвания.
Храни, които трябва да се избягват при херпес зостер
Ако страдате от херпес зостер, добра идея е да избягвате храни, които могат да увредят имунната ви система. Такива са:
Въглехидрати с висок гликемичен индекс

Въглехидратите с висок гликемичен индекс бързо се разграждат в тялото и предизвикват бързо повишаване в кръвната ви захар. Това предизвиква освобождаването на възпалителни молекули и свободни радикали, които могат да стресират тялото ви.
Включването на твърде много въглехидрати с висок гликемичен индекс във вашата диета може потенциално да компрометира имунната ви система и да увеличи възпалението. Дори едно хранене с висок гликемичен индекс може да насърчи повишено възпаление.
Някои примери за храни с висок гликемичен индекс включват:
- бонбони и сладкиши;
- торти и печива от бяло брашно;
- сладки напитки;
- захарни зърнени храни;
- захарни сосове;
- сладолед;
- бял хляб;
- бял ориз.
Силно преработени храни

Силно преработените храни често са с високо съдържание на сол, добавени захари и омега-6 мастни киселини, които могат да предизвикат възпаление и да отслабят имунната ви система.
Омега-6 мастните киселини са от съществено значение, но повечето хора получават прекомерно количество в диетата си. Омега-6 мастните киселини насърчават възпалението, докато омега-3 мастните киселини го инхибират. Има някои изследвания, че прекомерно високият прием на сол може да увреди имунната ви система.
Примери за силно преработени храни включват:
- подсладени зърнени култури;
- чипс с високо съдържание на мазнини и леки закуски;
- сладки енергийни напитки и газирани напитки;
- бисквити, торти, пайове и сладкиши;
- хляб и крекери с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри;
- силно пържени храни.
Алкохолът пречи на лечението на херпес зостер
Алкохолът има потенциала да увреди почти всеки аспект от вашето здраве, включително и имунната ви система.
Повечето лекарства, използвани за лечение на херпес зостер, не съдържат конкретни предупреждения за алкохол. Но все пак е добра идея да избягвате смесването на алкохол и лекарства, доколкото е възможно.
Коментари