gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Митове за здравословното хранене

Митове за здравословното хранене

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Нездравословно Хранене
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Съществуват митове за здравословното хранене, които диетолози от САЩ са убедени, че трябва да бъдат развенчани. Сред тях е митът, че хората, които не ядат месо, по-рядко боледуват и живеят повече.

Ако съвсем откажете месото, имате шанс да се разболеете, и по-точно да пострада сърдечно-съдовата ви система. Не е добре да се злоупотребява с месо, но сто грама от него са изключително полезни.

Вторият мит е, че суровите зеленчуци са много по-полезни от топлинно обработените. Това не винаги е така. Някои зеленчуци губят ценните си вещества при топлинна обработка, а другите стават още по-полезни.

Например при стомашни заболявания варените моркови са много по-полезни от суровите. А патладжаните и зеленият фасул изобщо не стават за ядене в сурово състояние.

Друг мит е, че пълните хора трябва да гладуват. Излишните килограми ще се стопят от глада, но след това ще се върнат и дори ще се увеличат още. Освен това дългото гладуване води до проблеми с обмяната на веществата. По-добре от време на време са де спазват специални диети, а не да се мори човек с тотален глад.

Хранене

Смята се, че солта е вредна, но това твърдение е погрешно. Учени от САЩ твърдят, че солта е един от най-важните елементи, които участват в обмяната на веществата. С него обаче не трябва да се злоупотребява – достатъчни са около пет грама сол на ден.

Мит е и че за да се пречисти водата, трябва да се кипне. Кипването обаче не може да унищожи всички микроби, да не говорим за тежките метали, нитратите и пестицидите.

Друг разпространен мит е че пълнозърнестият хляб трябва да се яде постоянно. Това обаче е противопоказно, тъй като той е полезен, но не в големи количества. Ако се храните само с пълнозърнест хляб, може да навредите на храносмилателната си система.

Съществува и митът, че замразените продукти не съдържат витамини. При бързото замразяване обаче в продуктите се запазва огромен процент от витамините и те дори се съхраняват по-добре отколкото в пресните зеленчуци, които стоят в хладилника.

Друг известен мит е, че трябва да изберем маргарина пред маслото. Маслото обаче съдържа много полезни вещества за тялото ни, които маргаринът не може да ни осигури. Важното обаче е да не прекалявате с маслото, тъй като е доста калорично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest