Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо малините са храна за сърцето

Защо малините са храна за сърцето

Защо малините са храна за сърцето
Снимка: neelam279 / pixabay.com

Един от най-ароматните плодове са малините. Всеки познава невероятната им сладост и освежаващ ефект. Експертите твърдят също, че любителите на сочния плод са по-малко склонни да са потърпевши от сърдечни заболявания. Какво им дава основание за такова твърдение и дали е вярно?

Отговорът на този въпрос може да дойде след запознаване с хранителната стойност на плода и неговото влияние върху работата на системите, пряко свързани със сърцето.

Хранителни и витаминозни стойности на малините

Малините са истинска витаминозна бомба според своето съдържание. В състава им влизат ретинол, бета каротин, витамини С, В1, Н, В2, Е, В6, РР, В9 Съдържат и танини и магнезий в отлични дози.

Хранителната стойност се определя от наличните портеини, мазнини, въглехидрати, органични киселини, дизахариди и монозахариди, диетични фибри и вода. Калорийното съдържание на 100 грама плод е 47 килокалории.

Малините и ползите им за сърцето

Mалините са храна за сърцето

Определят този плод е като чудо за кръвоносните съдове и сърцето. Малините поддържат кръвоносните съдове здрави и подпомагат циркулацията на кръвта. Този извод е направен след експеримент с напитка от малини, прилагана на доброволци.

Само след 2 часа употребилите напитката показвали по-добри показатели за разширяване на артериите, когато се увеличава потокът на кръвта. Този факт е индикатор за добро състояние на ендотелните клетки, които покриват кръвоносните съдове. С него се мери рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Благотворният ефект, който малините имат върху кръвоносните съдове, се дължи на съдържащите се танини - елагитанини, които действат върху чревните бактерии. Така се увеличават уролитиновите метаболити в кръвта, а те са тези, които поддържат клетките млади.

Малините предотвратяват натрупванията на тромбоцити и това им свойство е профилактика срещу хипертония. Подобряването на съдовата еластичност и оттам на процесите на кръвообращение гарантира добро здраве на сърцето.

Малините са отличен избор за диети за отслабване. Високите дози малинови кетони при консумация на плода пречат на натрупването на мазнини и оттам подпомагат усилията за отслабване. Поддържането на добра форма, от своя страна, е превантивна мярка срещу сърдечни заболявания, предизвикани от прекомерно тегло.

Малини

Малините укрепват имунитета, подпомагат възстановяването при натоварване и след продължително боледуване. Намиращите се в плода съединения увеличават физическата издръжливост, а това означава, че поддържат и силата на сърдечния мускул.

Диуретичният ефект от плода е полезен при високо кръвно налягане, което е пряко свързано със сърдечното здраве. Поддържайки тялото здраво и запазвайки младостта, малините имат своя огромен положителен ефект върху здравето на сърцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest