Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ябълките са лекарство за сърцето

Ябълките са лекарство за сърцето

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Ябълки
Органайзер за хладилник - 4.85л-49%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
3.34 лв.

Множество изследвания са доказали полезността на ябълките.

Според ново проучване ябълките оказват положително въздействие и върху сърдечно-съдовата система.

Специалистите споделят, че ползите от този плод за сърцето са толкова впечатляващи, че ябълката може да бъде препоръчвана дори и като лекарство.

Резултатът от експериментите показал, че редовната консумация на ябълки намалява лошия холестерол в кръвта с до 23%.

В изследването участвали 60 жени на възраст между 45 и 65 години. Половината от доброволките трябвало да консумират сушени ябълки в продължение на 1 година, а останалата половина - сини сливи за същия период от време.

Ползи от ябълките

При жените, които ядели ябълки, се забелязало значително намаляване на теглото и нивата на лошия холестерол. Тези жени свалили излишни килограми без специални диети.

Учените съветват хората да хапват по-често ябълки, за да се преборят успешно с нарушената обмяна на вещества в организма, възникнала заради изобилието на въглехидратни храни и мазнини.

Ябълките съдържат витамините А, B, C, E, микроелементите желязо, мед, манган и минералните вещества - калий и натрий.

Витамин Е намалява целулита, отстранява увредените тъкани и стяга структурата на кожата.

Състав на ябълки

Балансираните вещества - целулоза и пектин, които се съдържат в ябълките, действат благотворно на обмяната на веществата, а оттам и на храносмилането.

Витамин С укрепва имунната система и намалява риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.

В една ябълка се съдържат само 70-100 калории и от нея не се пълнее, но в същото време може успешно да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.

Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от заболявания на главния мозък, като Паркинсон и Алцхаймер.

Установено е, че всекидневната консумация на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, включително астмата.

За да се запазят максимално хранителните вещества в ябълката, тя трябва да се яде с кората. В кората и месестата част непосредствено под нея се съдържат повече флавоноиди, витамин С и пектин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest