Британски учени направиха списък с най-полезните продукти, богати на антиоксиданти и хранителни вещества. Според специалистите трябва да осигуряваме тези продукти на тялото ни поне веднъж седмично.
В този списък влизат и продукти, които доскоро се смятаха за неособено полезни, да не говорим пък за здравословни. Така например на първо място в списъка на учените са пуканките.
Според тях те успяват да предпазят организма ни от злокачествени заболявания, както и от проблеми със сърдечно-съдовата система. Този продукт успява да регулира нивото на захарта в кръвта.
Освен това пуканките намаляват концентрацията на лош холестерол в кръвта. А това, че съдържат много витамини от групата В е полезно от гледна точка на това, че правят човека по-енергичен.
Фъстъченото масло, което е любимо на всички почитатели на американски филми, пази тялото ни от най-различни заболявания на стомаха и сърдечни проблеми благодарение на мононенаситените мазнини, които съдържа.

Освен това в него има белтъчини, влакнини и соли на фолиевата киселина. Ако го консумирате пет пъти в седмицата, ще намалите риска от инфаркт и сърцебиене.
Консервираният задушен боб също е във вълшебния списък, тъй като съдържа много белтъчини, неразтворими влакнини, желязо и калций, благодарение на които се поддържа здравето на мускулите и костите.
А ако фасулът е задушен с доматен сос, той се превръща в чудесен източник на ликопен – природен органически пигмент от групата на каротиноидите, който има ярко изразени антиоксидантни свойства и пази от болести на сърцето и на простатата.
В суперсписъка е попаднало също така и сладко от ябълки, както и това от малини. Те съдържат доста пектин, който отстранява проблемите, възникващи покрай запека, и облекчава значително лечението на ангините.
Освен това в списъка на учените са и картофите от сорт Ръсет, които съдържат много голямо количество калий, както и свинските пръжки, тъй като са полезни за сърцето заради белтъчините и моно и полиненаситените мазнини.
Сред челните позиции се нарежда и сиренето Чедър, богато на фосфор, цинк, рибофлавин, витамин В12 и А. То осигурява 25 на сто от дневната норма калций и възстановява баланса на киселини и основи в устната кухина.
Хрянът, твърдят британските учени, благодарение на високото ниво на витамин С и глюкозинолатите, подобрява храносмилането и функциите на черния дроб и предпазва от много заболявания.
Коментари