Кашуто, известно още като индийски фъстък, се отличава като една от най-здравословните добавки към почти всеки хранителен режим.
Изследване на учени от Харвард показа, че консумацията на 60 грама кашу седмично е полезно за сърдечно-съдовата система.
Тези ядки подобряват функциите на кръвоносните съдове и понижават нивата на „лошия“ холестерол.
30 грама кашу съдържат 160 калории, идващи предимно от полезните ненаситени мазнини.
В тези ядки се съдържа и мед - елемент от изключителна полза за функцията на нервната система, като в 30 грама кашу има около 70% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за мед, както за жени, така и за мъже.
В кашуто се съдържа и магнезий, който предлага 25% ОДП за жени и 20% за мъже. Магнезият подпомага мускулната функция и подобрява енергийния баланс на тялото.
Незадоволителното количество магнезий може да доведе до високо кръвно налягане, мускулни спазми и мигренни пристъпи.
В суровото кашу се съдържа повече желязо, отколкото в печеното. Желязото помага за предотвратяване на мускулна слабост, общата отпадналост и за добрата циркулация и виталност на кръвта.
В 30 грама сурово кашу се съдържа 1.9 милиграма желязо, което предоставя 11% от ОДП за жени и 24% за мъже.
При термичната обработка, количеството желязо намалява до 1.2-1.3 милиграма в 30 грама печени ядки.
Селенът е друг минерал, който е по-концентриран в суровите ядки. В 30 грама от това кашу се съдържат 5.6 микрограма селен, който дава 10% от ОДП и за двата пола.
Печените ядки са значително по-бедни на този менерал, като в същото количество, те съдържат едва 3.3 микрограма селен.
Селенът е мощен антиоксидант, който поддържа оптималната кондиция на ДНК и клетъчните мембрани, предпазвайки ги от увреждане.
Дефицитът на селен в организма се свързва с появяването на редица ракови заболявания.
Кашуто може да се консумира като похапване между основните хранения или като се добавя към различни салати, супи и пюрета.
Можете да съхранявате кашуто в хладилника, където ще издържи около шест месеца, или във фризера, където ще се запази за около една година.
Коментари