Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кашуто е полезно за сърцето

Кашуто е полезно за сърцето

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Кашу
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Кашуто, известно още като индийски фъстък, се отличава като една от най-здравословните добавки към почти всеки хранителен режим.

Изследване на учени от Харвард показа, че консумацията на 60 грама кашу седмично е полезно за сърдечно-съдовата система.

Тези ядки подобряват функциите на кръвоносните съдове и понижават нивата на „лошия“ холестерол.

30 грама кашу съдържат 160 калории, идващи предимно от полезните ненаситени мазнини.

Сърце

В тези ядки се съдържа и мед - елемент от изключителна полза за функцията на нервната система, като в 30 грама кашу има около 70% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за мед, както за жени, така и за мъже.

В кашуто се съдържа и магнезий, който предлага 25% ОДП за жени и 20% за мъже. Магнезият подпомага мускулната функция и подобрява енергийния баланс на тялото.

Незадоволителното количество магнезий може да доведе до високо кръвно налягане, мускулни спазми и мигренни пристъпи.

В суровото кашу се съдържа повече желязо, отколкото в печеното. Желязото помага за предотвратяване на мускулна слабост, общата отпадналост и за добрата циркулация и виталност на кръвта.

В 30 грама сурово кашу се съдържа 1.9 милиграма желязо, което предоставя 11% от ОДП за жени и 24% за мъже.

Ядки кашу

При термичната обработка, количеството желязо намалява до 1.2-1.3 милиграма в 30 грама печени ядки.

Селенът е друг минерал, който е по-концентриран в суровите ядки. В 30 грама от това кашу се съдържат 5.6 микрограма селен, който дава 10% от ОДП и за двата пола.

Печените ядки са значително по-бедни на този менерал, като в същото количество, те съдържат едва 3.3 микрограма селен.

Селенът е мощен антиоксидант, който поддържа оптималната кондиция на ДНК и клетъчните мембрани, предпазвайки ги от увреждане.

Дефицитът на селен в организма се свързва с появяването на редица ракови заболявания.

Кашуто може да се консумира като похапване между основните хранения или като се добавя към различни салати, супи и пюрета.

Можете да съхранявате кашуто в хладилника, където ще издържи около шест месеца, или във фризера, където ще се запази за около една година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest