Ние можем да излекуваме сърцето и да предотвратим причините за сърдечно-съдови заболявания чрез намаляване на холестерола, понижаване на кръвно налягане, понижаване на кръвна захар и промяна в начина на живот. Но истинският въпрос е това, което води до висок холестерол, високо кръвно налягане и висока кръвна захар. на първо място.
С други думи, това е начинът, по който ядем, колко тренираме, как се справяме със стрес и последиците от токсините в околната среда, които са основните причини за висок холестерол, високо кръвно налягане и висока кръвна захар.
Това е, което определя риска от сърдечно-съдови заболявания.
Изследвания ясно показват, че промяната на начина, по който живеем, е много по-мощна намеса за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, отколкото всяко друго лекарство.
В проучване на 23 хиляди души експертите изследват четири прости поведения: тютюнопушене, упражняване по 3.5 час седмично, здравословна диета (плодове, зеленчуци, боб, пълнозърнести храни, ядки, семена и ограничени количества месо), както и поддържане на здравословно тегло (ИТМ < 30), водят до намаляване на 93% на диабет, 81% от сърдечни атаки, 50% от инсулти и 36% от всички ракови заболявания.
Нашият начин на живот и околната среда влияят върху основните причини и биологичните механизми, водещи до заболяване: промени в генната експресия, които модулират възпаление, оксидативен стрес и метаболитна дисфункция. Това са истинските причини, които ни правят болни.
Препоръки за хранителния режим за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания
Първата стъпка за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания е да се яде здравословна диета. Увеличете консумацията на пълнозърнести храни, богати на фитонутриенти, растителни молекули, които дават на тялото ви хранителните вещества, от които се нуждае. Ето някои практически съвети:
1. За да се избегне дисбаланс на кръвната захар, който повишава риска за сърдечно-съдови заболявания, яжте протеини с всяко хранене, дори по време на закуска. Това ще ви помогне да се избегнат резки увеличения на вашата кръвна захар;
2. Използвайте постни животински протеини като риба, пуйка, пиле, постни разфасовки на агнешко и дори растителни протеини, като ядки, фасул и тофу;
3. Комбинирайте протеини, мазнини и въглехидрати във всяко хранене. Никога не яжте въглехидратите сами;
4. По същите причини, избягвайте бялото брашно и захар;
5. Яжте богати на фибри храни, в идеалния случай не по-малко от 50 грама на ден. Фасул, пълнозърнести храни, зеленчуци, ядки, семена и плодовете съдържат полезни фибри;
6. Избягвайте всички преработени храни, включително газирани напитки, сокове и диетични напитки, които оказват влияние на захарта и липидния метаболизъм. Течните калории и захарта са най-големите участници в затлъстяване, диабета и сърдечните заболявания;
7. Увеличаване на омега-3 мастни киселини от ядене на дива сьомга, сардина, херинга, ленено семе и дори водорасли;
8. Намаляване на наситените мазнини;
9. Елиминирайте всички хидрогенирани мазнини, които се намират в маргарина и преработените масла, както и многото тестени изделия и преработени храни;
10. Вместо това използвайте здрави масла като зехтин (особено студено пресован зехтин), студено пресовано сусамово масло и други масла от ядки;
11. Избягвайте или намалете алкохола, който може да увеличи триглицеридите и мазнините в черния дроб и да се създаде дисбаланс на кръвната захар;
12. Не си позволявайте да огладнеете. Яжте на всеки 4 часа, за да запазите инсулина и кръвната захар нормални;
13. Опитайте се да не се ядете три часа преди лягане;
14. Имате добра закуска с протеин всеки ден. Можете да започнете с протеинов шейк или яйца;
15. Включване на лененото семе всеки ден в храната си. Това може да намали холестерола с 18%;
16. Пийте зелен чай, който може да помогне за понижаване на холестерола;
17. Използвайте соеви храни като соево мляко, олющени соеви ядки, темпе и тофу, които могат да помогнат за понижаване на холестерола с 10%;
18. Яжте най-малко осем до десет порции цветни плодове и зеленчуци на ден, които съдържат витамини, минерали, фибри, фитонутриенти, антиоксиданти и противовъзпалителни молекули.
Вижте още от нашите диетични рецепти, рецепти за здраве или рецепти за диабетици.
Коментари