Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Народна медицина с дръжки от череши

Народна медицина с дръжки от череши

Дръжки от череши

Черешите са любим летен плод и повечето хора са запознати с полезните им лечебни и хранителни свойства, освен прекрасния вкус.

Черешите имат дръжки, които се явяват отпаден продукт и обикновено се изхвърлят, но това е грешка, тъй като дръжките са не по-малко полезни и използвани в народната медицина заради ценния им състав.

Химически състав на черешовите дръжки

Дръжките на ароматния плод съдържат ценни масла и калиеви соли с диуретично действие. Те имат също противовъзпалителен и детоксикиращ ефект.

В състава им се отличават също минералите, особено калият. Богати са на витамини, фибри и антиоксиданти. В съдържанието им ценни са и антоцианините.

В дръжките на черешите някои съставки са повече като количество, отколкото в самия плод. Използват се обикновено сушени, но може да се приготви чай и от пресни дръжки череша.

Ползи от черешовите дръжки

Народна медицина с дръжки от череши

Народната и алтернативната медицина залага на този отпаден продукт като лек за много оплаквания. Основно се използва диуретичният им ефект, пречистващ тялото от токсини и намаляващ отоците.

Понякога се ползват като помощно средство при възпаление на пикочните пътища и за отслабване.

Дръжките от череши повлияват ползотворно бъбречните кризи, пристъпите на подагра, запека, ревматоидния артрит, възпаленията на горните дихателни пътища, задържането на вода.

Дръжките от черешите се препоръчват като средство за регулиране на метаболизма и оттам за намаляване на теглото. Подобряват и изпразването на червата, което също работи в тази посока.

Приложение на черешовите дръжки

Чай от череши

От дръжките на черешите се прави чай, който е полезен при възпаление на уринарните канали и камъни в тях. Чаят премахва чревните паразити, пропъжда умората, успокоява гладката мускулатура и нервите.

За направата на чай са нужни шепа дръжки в прясно или сушено състояние, които се сваряват за 3 минути в литър вода. След 1 час чаят се прецежда и пие по малко през целия ден, подсладен с мед.

Може да се приготви и студен чай от дръжките, смесени с коприва, по следния начин:

В 200 милилитра кипяща вода се слагат 1, 5 грама дръжки от череши и толкова коприва. Запарват се 8 минути, чаят се прецежда и изпива. Може да се подслади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest