Морков, който е не по-голям от кутрето ви, тиквички, които се побират в дланта на дете и зеле, което можете да скриете в юмрука си – това не е фантастика, а мини-зеленчуци, които стават все по-популярни.
Новите зеленчуци се появяват преди няколко години в Япония. В една от известните в Страната на изгряващото слънце супермаркети предложили на клиентите вместо цели зеленчуци половинки и четвъртинки, които били изчистени и готови за готвене.
Оборотът в тези магазини нараснал в пъти само от предварително подготвените зеленчуци. Оказало се, че над четиридесет процента от младите жители на Токио са самотни хора, които предпочитат да купуват на дребно дори и зеленчуците.
За съжаление обаче нарязаните предварително зеленчуци се развалят много бързо и стават кафеникави, от което видът им се разваля. Витамините също изчезват от разрязаните зеленчуци.
За да бъдат доволни и купувачите, и продавачите, се развил бизнесът с мини-зеленчуци. Собствениците на голяма верига японски магазини дали заявка за отглеждане на мини-растения на швейцарска фирма.
Швейцарците се справили със задачата доста бързо и на японския пазар се появили мини-репички и мини карфиол, които били три пъти по-малки от обичайните.
Бизнесът с мини-зеленчуци се развил стремглаво и съобразителните японци сключили договор за дългогодишно сътрудничество с швейцарската фирма, който включвал клаузи за създаване на нови видове стока.
Детските клубове, както и хората, които са маниаци на тема здравословен начин на живот, веднага се ориентирали към бебешкия вид на зеленчуците. За да се отгледат те обаче е необходимо да се посадят много гъсто, за да нямат място да се развиват.
Когато някои растения като патладжани, тиквички и царевица започнат да узряват, може да бъдат обрани и да минат за бебешки зеленчуци. С помощта на селекция се получават мини-морковчета, мини-дини и мини-чушки, както и миниатюрни картофи, тиквички и прочутите в цял свят чери доматчета.
Мини-зеленчуците се обработват по-лесно и полезните вещества в тях се задържат много по-дълго време. Фитнес-центровете, спортните барове, вегетарианските заведения са най-добрите клиенти на мини-зеленчуци.
Миниатюрните растения са идеални и за украса на ястия. Естетичният вид на зеле, голямо колкото детска длан, аспержи с големината на детско пръстче и репичка, която е в пъти по-малка от стандартните, ги прави желани за всяка чиния.
Коментари