Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Маслото още се произвежда от немлечни мазнини

Маслото още се произвежда от немлечни мазнини

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Краве масло
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.

Асоциация Активни потребители излезе с проучване, показващо, че 9 месеца след последните проверки на маслото по нашите пазари ситуацията остава същата – все още ядем масло, произведено от немлечни мазнини.

В разрез със законодателството на международната система CODEX някои производители у нас продължават да забъркват маслото от растителни масла, хидрогенни отпадъчни мазнини или свинска мас.

Съгласно правилата маслото трябва да е с между 80 и 82% масленост и с до 16% водно съдържание. Това важи не само за България, но и за цяла Европа. След проверката на Активни потребители обаче са открити груби нарушения при 4 от големите български фирми.

Тестваните марки са били Бор-Чвор, Molkerel Ammerland, Саяна, Вълчев, СВА, Miltex, Millker butter, Профи Милк и двете масла на Хранинвест. Пробите били изпратени в 2 лаборатории, а получените резултатите са напълно идентични.

Немлечни мазнини са открити в маслото с марка на СВА – 10%, Профи Милк – 64%, и в двете масла на Хранинвест - по 48% и 38%. Водно съдържание над допустимото е установено при марките СВА – 23.47%, Miltex – 36.97%, Профи Милк – 21.55% и при двете масла на Хранинвест – 41.22% и 27.8%.

маргарин

Върху етикетите обаче е посочено доста по-ниско съдържание на вода от установеното, а при 3 от марките масла водата в продукта дори не е упомената.

Според наредбата за производство на млечни продукти у нас тези, които са произведени от немлечни мазнини, трябва да се обозначават като имитиращи, а върху опаковката трябва да се изписва видът на мазнината-заместител, както и точният ѝ процент от цялото съдържание на стоката.

Но някои производители упорито заобикалят този закон, мамейки потребителите. Проблемът не е само, че клиентите плащат за масло от мляко, а консумират палмово масло, а и че хидрогенираните масла са идеална среда за развитие на патогенни микроорганизми и оттам да са опасни за човешкото здраве.

От Активни потребители се съмняват, че тези имитиращи продукти масово се предлагат на места на обществено хранене като хотели, училища и болници, заради което изискват по-строг надзор над производителите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#159017
Потребител#159017
линк:

10.06.2015 13:02
Милена
Милена
Фирмите от Варна Милтекс КК и Хранинвест утрепаха рибата. Миналото изследване на маслата пак си пакетираха растителни масла и пишеха КРАВЕ МАСЛО. Кучето си лае кервана си върви. От тези масла се дават на малки деца и познайте какво става. По детските градини масово се готви с масла от тези фирми а трябва да е Краве масло. Интересно ми е отговора от БАБХ или пак ще има покриване на това изследване.
А това масло Краве масло екстра (Профи Милк) което се продава в Кауфланд с тези 64% немлечни мазнини са много нагли , както производителя така и Кауфланд

Линк към теста.

(2015
10.06.2015 11:35
3