Най-скъпият шоколад в света носи марката То'ак. Той се приготвя на ръка от висококачествено еквадорско какао, което и определя цената му от 169 британски лири за 50 грама.
Какаото за шоколада се събира от 14 ферми в Еквадор, които гарантират за неговото качество.
Процесът по производство на То'ак се състои от общо 36 етапа. Първо е необходимо какаовите зърна да ферментират. След този процес те се превръщат в течен шоколад.
Този шоколад се отлива на ръка в специални форми, като в центъра на всяко едно блокче се поставя какаово зърно с размери между 7 и 8 милиметра.
Произвеждаме шоколада със същото внимание и точност като доброто вино и премиум уискито – казва един от производителите на шоколада.
Специфичното име на най-скъпият шоколад в света е взето от древен еквадорски диалект, което в превод означава дърво.
Шоколадът се хапва с дървени клечки, като поднасяйки го към устата си, всеки, който го е опитал, казва, че усеща неповторим и наситен аромат на какао.
То'ак е черен шоколад – 81% от него е какао и 19% е захар. В него няма подправки от злато и диаманти като в други луксозни продукти, като производителите казват, че разчитат единствено на натуралния му вкус.
За разлика от То'ак, който разчита потребителите да го купят заради уникалния му вкус, шоколадът с марка Wispa Gold очаква привлича клиентите със златната си опаковка.
Wispa Gold струва 961.48 британски паунда, като и самите производители не крият, че 99% от високата му цена се дължи на златната станиол, под който се намира сладкото изкушение.
Шоколадовото блокче се произвежда от компанията Bring Back Cadbury, откъдето казват, че златната опаковка също може да се консумира, ако не искате да я пазите, след като сте платили толкова солена сума за нея.
Шоколадът Wispa Gold също е произведено от редки сортове какао и други подбрани за направата му продукти.
Коментари