За да се понижи нивото на холестерола в кръвта е препоръчително да се яде по-често риба. Един прост пример за ползите от храненето с морски продукти идва от ескимосите.
При тях инфарктът и внезапната сърдечна смърт са абсолютна рядкост. Ескимосите обаче включват в ежедневния си хранителен прием поне по 200 грама риба на ден.
Ако трябва да задълбаем в полезните хранителни вещества от такъв прием риба дневно, то количеството съответства на 20 г рибено масло или на 2 г ненаситени мастни киселини.
Ниска смъртност от сърдечно-съдови болести е отчетена и в Средиземноморието и Далечния изток. Там наблягат на плодовете, зеленчуците, рибата и растителните мазнини, когато седнат на масата.
И понеже рибеното масло е с неприятен вкус, учените търсят други продукти с високо съдържание на ненаситени мастни киселини.
Те понижават общия холестерол и повишават “добрия холестерол“, който защитава съдовете. Такива са всички бобовите растения, житните зародиши, соевите зърна, ядките и плодовете.
Няма как да не се отчете полезният ефект на чесъна, защото той съдържа диалилсулфид. Киселото мляко е друга пълноценна храна, която въздейства добре заради продуктите на ферментацията: оротова киселина, лактоза и др.
В птичето месо има само 6% мазнини и много белтъчини, магнезий и желязо. То е прекрасно за поддържане на линията и именно затова диетолозите го препоръчват най-горещо.
На другият полюс (на неполезните хранителни продукти) стоят животинските мазнини. Според едно изследване в САЩ хората си набавят 30-37% от калориите за ден именно от тях, което е твърде много. Тези наситени мазнини не бива да дават над 20% от калориите или над 20 грама мазнини за 24 часа.
Пържените, консервираните и пресолените храни натоварват твърде много организма. С възрастта нашата храносмилателна система започва да функционира по-бавно и нуждата от подобни продукти съвсем намалява.
С годините, например, намалява нуждата от белтъчини, a наситените мазнини и захарите се превръщат в истински враг на здравия организъм.
Коментари