Витамин В6

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24835k
Витамин В6
Снимка: 1

Витамин В6 е известен още и като Пиридоксин. Той е част от В-комплексът и е водноразтворим витамин. Първоначално е бил известен като Адермин и е бил приложен за излекуване на дерматит при млади плъхове. Пиридоксинът е изолиран през 1938 година от дрожди и черен дроб и още същата година е синтезиран. Всъщност става въпрос не за един витамин, а за група витаминиПиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които взаимно се превръщат един в друг. Те са родствени съединения, притежаващи сходна биологична активност.

Витамин В6 се отделя в рамките на 8 часа след поемане и подобно на останалите В-витамини изисква набавяне чрез пълноценни храни или добавки. Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин. Витамин В6 е необходим за образуване на антитела и червени кръвни клетки.

Алкохолът, кофеинът, противозачатъчните хапчета, консервирането и термичната обработка на храните, радиацията и естрогенът могат да причинят разрушаването на Пиридоксина или да попречат усвояемостта му.

Дневен прием и източници на Витамин В6

Препоръчителна дневна доза: 2 мг

Безопасна горна граница: 100 мг

Храни с Витамин В6
Снимка: 1

Най-добри хранителни източници на Витамин В6 са банани, говеждо месо, бирена мая, кафяв ориз, пиле, яйца, овесени ядки, фъстъци, соеви ядки, орехи, пълнозърнеста пшеница, черен дроб, авокадо. Тези храни с Витамин В6 не винаги осигуряват нужното количество Витамин В6. В повечето случаи от храната може да се набави около 1 мг.

Допълнителният прием на В6 дава видим резултат след около 6 седмици. Той действа оптимално в комбинация с витамин В1, витамин B2, витамин В5, Витамин С и магнезий.

Полезни свойства на Витамин В6

Сред полезните свойства на Витамин В6 са облекчаването на гаденето и редуцирането на проблеми, свързани със сухотата на устата и уринирането. В женския организъм той играе важна роля в поддържането на баланса на половите хормони, предотвратява онкопатологията. Заедно с фолиевата киселина Витамин В6 има хипохолестеричен ефект, предотвратява развитието на атеросклероза. Витамин В6 може да намали необходимостта от инсулин при диабетици, но ако дозата не се съобрази би могло да се получи ниска кръвна захар като реакция. Хората, които страдат от артрит трябва да също трябва да вземат В6.

Витамин В6 се прилага при токсикоза на бременни, в предменструален синдром, различни видове Паркинсон, хорея, заболявания на периферната нервна система (радикулит, неврит), пелагра, хронични и остри гастрити (нормализира киселинн ообразуващата функция на стомаха), язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен холецистит (участва в процесите на отделяне на жлъчка), анемия, лъчева болест, дерматити, лишеи, невродермит, псориазис, ексседативна диатеза, за предотвратяване или намаляване на токсичните явления при прием на някои лекарствени препарати. Американски учени са доказали, че редовният прием на витамин В и високите му нива в кръвта предпазва от развитие на белодробен рак.

Изследвания сочат, че високите нива на витамин B6 и аминокиселината метионин намаляват риска от онкологично заболяване на белия дроб с повече от 50%. Помага при лечение на синдрома на карпалния тунел и загубата на памет. Витамин В6 също така е важен помощник при създаването на невротрансмитерите – химикалите, които позволяват на мозъчните клетки да комуникират една с друга. В резултат, недостигът на В6 може да увреди паметта.

Витамин В6 изпълнява важната роля да подсигури биологичните процеси, включително метаболизма на мазнините и протеините, да протичат както трябва. В отсъствието на Витамин В6 метаболизмът действително се променя. Учените и до този момент продължават да работят над разкриването на полезните свойства на Витамин В6. Той може да е добър помощник при прекратяване на астматичните пристъпи чрез намаляване на нивата на хистамин в тялото, например, и защита срещу атеросклероза чрез намаляване на количеството в тялото на химикал, разрушаващ артериалните стени.

От всички в групата В комплекс Витамин В6 е най-важният за бодибилдинга заради ролята му в процеса на обмяна на веществата и асимилацията на аминокиселините. Той е естествен диуретик и се използва за изчистване на излишната вода от организма преди състезания без никакви вредни странични ефекти (други диуретици, които могат да причинят дисбаланс в системите на организма). Активно спортуващите хора, които приемат по-големи количества протеини имат завишени нужди от Пиридоксин. 100 г дневен прием на белтъчини предполага приемът и на 250 мг Витамин В6.

Дефицит на Витамин В6

Авокадото съдържа Витамин В6

Недостигът на В6 витамини може да предизвика ред нездравословни състояния, като и доста болести предполагат недостиг на Пиридоксин. Липсата на В6 може да доведе до увреждания на нервите на ръцете и краката. Според някои проучвания, хора с диабет страдат по-рядко от вдървяване и изтръпване, свързани с нервни увреждания, ако приемат допълнителни количества В витамини, като В6 и В12. Дефицитът на Витамин В6 предизвиква още подуването и нееластичността на обвивката на нерв в китката, или синдрома на карпалния тунел. Според някои проучвания В6 може да възпрепятства способността на възпален нерв да изпрати сигнал за болка.

Острият дефицит на Витамин В6 се наблюдава при алкохолизъм, което засилва алкохолната психоза. Дефицитът на Витамин В6 може да възникне на фона на прием на противотуберколозни препарати, перорални контрацептиви. При дефицит на Витамин В6 се наблюдава депресия, психоза, повишена раздразнителност, периферни неврити, изразен предменструален синдром, възможно е развитие на анемии при пълно осигуряване на организма с желязо (хипохромна анемия), появяват се дерматити и може да се възпали устната кухина и езика.

Предозиране с Витамин В6

Хипервитаминозата на Витамин В6 се свързва със сериозни нервни заболявания, както и със свръхчувствителност към слънчевата светлина. Това може да доведе до кожни обриви и вдървяване. Според специалисти е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете прием на повече от 100 мг В6 дневно. Също така се препоръчва този витамин да се получава като част от таблетки с витамин В комплекс, които доставят препоръчаната дневна доза от всички В витамини.

Хора на терапия за Болестта на Паркинсон трябва напълно да избягват В6 добавки, защото този витамин може да намали ефективността на лекарството. Хора, приемащи лекарства за туберкулоза или пеницилин за Болестта на Уилсън, имат отравяне с олово, камъни в бъбреците или артрит, също трябва да се консултират с лекар преди да вземат допълнително Витамин В6.

А за да сте сигурни, че получавате нужната доза витамини, помогнете си с това витаминозно смути с цвекло и ябълки, витаминозна бобена салата с цвекло и тахан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
55
47
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#180192
E нали точно В6 се използва заедно с лимонена киселина и магнезий за премахване оксалатните камъни от бъбреците??
0
0
МНОГО МИ ПОМОГНА
МНОГО МИ ПОМОГНА
17.04.2013 19:31
СУПЕР Е!!!
13
4