gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезен Витамин К

За какво е полезен Витамин К

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
За какво е полезен Витамин К
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Сред многото полезни и необходими за нашия организъм вещества съществува един „рицар”, който често е забравян, но е много важен. Това е витамин К.

Той защитава кожата, кръвта, костите и бъбреците и е открит в началото на миналия век. Датският учен Хенрик Дам изследвал последствията от липсата на холестерол при пиленцата.

След като били хранени с храна, бедна на холестерол, пиленцата развили хеморагия – кръвоизливи в мускулите, подкожната тъкан и други тъкани на тялото.

По време на изследванията било открито вещество, което спира кръвоизливите. Това вещество било наречено витамин К, заради свойството му да коагулира кръвта.

За това откритие Хенрик Дам получил Нобелова премия през 1943 година. Витамин е група мастноразтворими съединения, които се образуват в две основни форми.

Това е филохинон, или витамин К 1, и менахинон, наречен още витамин К 2. Витамин К се синтезира в тънките черва от особени микроорганизми – сапрофитни бактерии.

Основната функция на витамин К в организма е осигуряване на нормално съсирване на кръвта. Той помага в образуването на особено химично съединение, което се синтезира от черния дроб и спомага за съсирването на кръвта.

Броколи

Освен това витамин К е безценен за възстановяването на костите – той осигурява синтез на белтъчините на костната тъкан, върху която кристализира калцият.

Това е особено важно за децата и за възрастни, които са пострадали при счупване на костите. Витамин К е жизнено необходим на жените по време на менопаузата, защото точно тогава те развиват остеопороза.

Витамин К повишава устойчивостта на стените на кръвоносните съдове. Това е важно за хората, които спортуват активно – витамин К намалява риска от кръвозагуба при травми, а освен това засилва свиването на мускулите.

Витамин К спомага за предпазване от образуване на камъни в бъреците. Когато се случи така, че ядем развалена храна, без да го знаем, веществото кумарин, което се намира в развалящата се храна, атакува черния дроб.

Тогава се включва витамин К, който неутрализира действието на кумарина. Витамин К не трябва да се приема във вид на хапчета без лекарско предписание, защото прекомерната му употреба може да доведе до образуване на тромбове.

Това обаче не може да се случи, ако приемате витамин К от храната. Той се съдържа във всички зелени растения, както и в листните зеленчуци. Освен това се съдържа в следните продукти: пшеница, ръж, овес и соя, яйца, черен дроб, орехи и всички видове зеле. Витамин К е мастноразтворим и най-добре се усвоява с малко мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest