Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползата от зеления лук

Ползата от зеления лук

редакция:
Нина НордНина Норд
Джедай
825
Ползата от зеления лук
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.

Съществуват растения, които са известни с лечебните си свойства. Едно от тях е зеленият лук, който повечето хора смятат за съвсем обикновен продукт. Но истината е, че ползите от зеления лук често са подценявани несправедливо.

Историята му е много интересна. Диворастящият зелен лук се е употребявал в Азия. Овчарите много се радвали, когато го намирали по пътя си.

По търговски път зеленият лук попаднал в Египет, където станал култово растение. Хората започнали да му се кланят и дори му правели златни статуи.

Оттам лукът попаднал в Древна Гърция и се превърнал в лекарство, с което спортистите натърквали мускулите си преди най-важните за тях състезания.

В Рим воините консумирали много лук за сила, издържливост и предпазване от проблеми със стомаха. Зеленият лук, а също така и празът, са много полезни за здравето.

Зеленият лук съдържа захар, при това повече, отколкото ябълките и крушите. Той съдържа и фитонциди, които убиват всички микроби и унищожават инфекциите.

Зеленият лук съдържа и желязо. Хемоглобинът може да се подобри с помощта на салата от зелен лук. А ако добавите сварен черен дроб, резултатът ще надмине всички очаквания.

Зеленият лук съдържа кверцетин – антиоксидант, който се бори с много сериозни заболявания. Той е богат и на калий, който предпазва от сърдечно-съдови болести.

Освен това зеленият лук съдържа витамин С, провитамин А, белтъчини, етерични масла и витамини от групата В и РР. Всяка година трябва да изяждате по десет килограма зелен лук и кромид. Така ще попълните запасите от необходими на организма ви вещества.

Хората, които страдат от болести на черния дроб и на стомаха, не трябва да се увличат от ястия с лук. Ако получавате киселини след консумация на лук, трябва да намалите употребата му.

За да премахнете дъха на лук от устата си, хапвайте го с печени орехи, коричка хляб с олио или парченце лимон.

Какви са ползите от консумацията на зеления лук

Лечение на пролетна алергия

Зеленчуци със зелен лук

Зеленият лук има диуретичен и пречистващ ефект, регулиращ активността на жлезите, които естествено секретират кортизола, поради което се счита за естествен антиалергик от първа ръка. Особено по време на опрашване, цъфтеж на дърветата, но също така и когато сме изложени на прах и топлина, се препоръчва да ядем 6-10 стръка от зелен лук дневно.

Лечение на екзема

Екземите възникват най-често поради имунни проблеми и хормонален дисбаланс в организма. И най-ефективното диетично лечение на тези нарушения е комбинацията от три зеленчука: зелен лук, копър и листа от целина. Има случаи на хора, при които е установено почти чудотворното лечение (за 2-3 дни) на екзема, която продължава години наред. Това е сред мощните свойства на зеления лук.

Борба с акнето

Против акне яжте сурови зеленчуци и 10 броя зелен лука на ден, най-добре в комбинация с маруля и целина. Освен всичко друго, този режим прочиства дебелото черво.

Лечение на бронхит

Алицинът в лука е антибиотик и силно отхрачващо средство, а хлорофилът има противовъзпалителен ефект. Поради тези вещества, зеленият лук е сред най-добрите лекарства в тази област, като е ефективен като помощно средство както при инфекциозен бронхит, така и при алергичен бронхит. Консумиран в изобилие, зеленият лук също е добър начин за предотвратяване на астма.

Предпазва от вируси

Ефективно предпазване от вируси със зелен лук и зелен чесън. Двете свързани растения стимулират имунната система и директно унищожават грипните вируси.

Предпазва от диабет

Видове лук

Две независими проучвания, проведени в университетските болници на медицинските училища в Индия, показват, че значителна дневна консумация на суров лук (140 грама на ден) понижава кръвната захар, като предотвратява диабет. В допълнение, зеленият лук предотвратява усложненията на диабета като артериопатия, хипертония или сърдечна исхемия. Интересното е, че в същите проучвания беше подчертан още един забележителен факт: лукът НЕ намалява нивата на кръвната захар при тези, които не страдат от диабет.

Тромбофлебит

Консумирайте само бялата част от лука (стъблото), защото листата, богати на витамин К, могат да подчертаят това състояние. Вместо това алицинът в луковите луковици има антикоагулантни свойства, предотвратявайки образуването на тромби (съсиреци). Освен това, тъй като има силни противовъзпалителни свойства, зеленият лук има изключително благоприятен ефект върху венозните стени, засегнати от тромбофлебит.

Лечение на камъни в бъбреците

Препоръчва се ежедневно да се яде зелен лук, особено сутрин и вечер. За да увеличите силата на това средство, комбинирайте зеления лук в салати със зелен естрагон и репички (корен и листа). И трите зеленчука имат силен диуретичен ефект, прочиствайки бъбреците от натрупан пясък, предотвратявайки образуването на нови камъни. Също така, това трио помага за окончателното излекуване на повтарящи се инфекции на пикочните пътища, като е истинска подкрепа за антибиотичното лечение. Ето защо не подценявайте лековитите свойства на зеления лук.

Притежава противоракови свойства

Зеленият лук има противоракови свойства, което се дължи на съдържащите се серни съединения. Редовната консумация на зелен лук намалява риска от рак на простатата при мъжете с повече от 50%, показва проучване, направено преди десетилетие.

Ефективен срещу рака на белите дробове

Репички със зелен лук

Установено е също, че лукът, особено зеленият лук, който се яде всеки ден, помага да се намали рискът от рак на белия дроб. Отличен детоксикатор, той помага да се елиминират от организма дори някои вещества, които причиняват рак на белите дробове, като тежки метали от индустриални токсини или следи от цигарен дим. Всъщност зеленият лук се счита за истински антидот за цигарения дим, като защитният ефект се приписва и на алицина, който има противотуморен ефект.

Нередовен цикъл

Дългосрочните лекове при нередовен цикъл се правят със зелени салати с лук, целина и маруля, подправени с лимонов сок. Салатата се яде преди всяко хранене. По време на лечението (което трябва да продължи най-малко 21 дни) консумирайте най-малко протеини (месо, риба, яйца, бобови растения) и мазнини (пържено, маргарин, масло).

Задържане на вода в организма

Консумирайте 50 мл сок от зелен лук дневно, разтворен в чаша (200 мл) топло мляко. Това е древно лекарство, което в много случаи дава добри резултати.

Импотентност

Дори ползата от зеления лук да не е толкова бърза, колкото тази на синтетичните таблетки, използвани днес като афродизиак, дългосрочното лечение със зелен лук има по-безопасни резултати и не създава проблеми със сърцето като лекарствата. Консумирайте 10 стръка зелен лук всеки ден, по възможност с целина (корен и листа), естрагон и зелен магданоз, зелен чесън и морков (листа и съцветия).

Зеленият лук има ползи за здравето и кулинарни приложения.

Готвене със зелен лук

Скариди със зелен лук

В кулинарията зеления лук има широко приложение. Той може да се подлага на кулинарна обработка, влизайки в състава на различни ястия, сред които вегетариански супи, пролетни супи, дроб чорба, курбан чорба. За овкусяване на телешка яхния, агнешка манджа, попска яхния зеленият лук също е номер едно. Като зелена подправка е много подходящ още за сочни агнешки кюфтета, свински кюфтета на скара, риба в сос. А в салата с майонеза, салата с патладжан, рибена салата, свежа зелена салата зеленият лук си е направо задължителен!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен