Отглеждането на зелен лук се оказва не много сложна задача. Изисква се желание, информираност относно сезона за засаждането на зеления лук и каква е оптималната влажност и температура, за да израсте един хубав зелен лук.
Могат да се използват семена зелен лук или разсад (арпаджик), предварително отгледан или закупен от специализиран магазин.
Обикновено засаждането се прави през пролетта, когато температурата е средно между 20 и 30 градуса по Целзий. Хубавото на този зеленчук е, че семената му покълват в широк температурен диапазон.
Смята се, че най-подходящата температура на почвата за засаждането на зелен лук е около 10 градуса по Целзий. Такава е и причината да се предпочита засаждането му да става в началото на пролетта, когато климатичните условия са най-подходящи.
Ако се използват семена зелен лук, то те се засаждат в почвата на дълбочина 5-6 см, като трябва да се покрият с пръст, за да се запази влажността на почвата. При желание семената могат да се култивират и 6-8 седмици преди засаждането (на тераса, в парник). По този начин могат разсадите да се предпазят от резките температурни колебания и сланата през пролетния сезон.
Моментът, в който височината на зеления лук достигне 35-40 см, а главите им са все още малки, то той е готов за консумация. Обикновено времето необходимо за целият процес от засаждането, отглеждането и неговото изваждане е около 70-90 дни.
Важно е почвата да не изсъхва, а да се поддържа влажна, за да не изсъхне и луковичката на растението. Също така трябва да се знае, че зеленият лук е чувствителен към светлината и има нужда от слънчево огряване. При необходимост се прави и предварително наторяване на почвата.
Зеленият лук е много полезен и вкусен зеленчук. Подходящ да гарнира редица ястия и салати, той е богат на фитонциди. Смята се, че е полезен при заболявания на дихателната система, както и за страдащите от атеросклероза.
Коментари