Дивият лук представлява растение с ароматни листа и много фин и деликатен лучен вкус. Основно се използва за подправка на салати и определени ястия. Хубавото при него е, че е подходящ за отглеждане и в домашни условия.
Дивият лук притежава ароматни листа и достига височина до 50 см. Той е подходящ за отглеждане както в градина, така и в саксия. Отглеждането е идентично, като на обикновения лук. Консумира се директно, изсушен или замразен.
От дивия лук се използват само тънките зелени пера. Лилаво-розовите му цветчета също стават за ядене, като най-често се използват за декорация на храните. Той не понася топлинна обработка заради нежната си структура, затова се слага в ястията преди поднасяне.
Отглеждането на див лук е изключително лесно. Той е непретенциозен към сушата и влажността и по-рядко страда от болести и вредители. Най-добре обаче расте на слънчеви места, в добре отцедена, богата на хранителни вещества почва.
За да отгледате сами в дома си див лук, през пролетта отрежете луковица му и я засадете в саксия. Дивият лук се размножава и чрез семена. Засаден чрез семе, през първата година ще израсте дребно растение с от няколко до 30-40 листа.
През втората година резанецът започва да се разклонява. От всяко разклонение се образуват нови разклонения, в резултат на което се оформя гъста туфа с общо дъно.
Листата на дивия лук се развиват рано на пролет. Те са гъсто разположени, като завършват с кълбовидно светлолилаво съцветие. Културата може да остане до 2-3 години на едно място. През вегетационния период се получават до няколко реколти. С времето лукът започва да намалява.
Дивият лук не цъфти при редовно рязане на листните пера. Най-добре е да се отглежда в саксия или сандъче на балкона, тъй като обича слънчевите места. Нужната му почва е добре дренирана.
Въпреки че е сухоустойчиво растения, дивият лук трябва да се полива редовно, за да се развият добре така хубавите му и сочни листа, толкова ценени от кулинарните майстори.
И въпреки че рядко страда от болести и вредители, дивият лук е слабост на котките, затова в двора трябва да се пази добре и да се мие много преди консумация.
Коментари
Аз преди седмица си засадих няколко подправки в сандъчета, които седят на светло и топло в кухнята.Използвах естествена пръст от под борове,тя е доста богата на хумусни вещества,а боровите иглички които са останали в пръста ще продължават да я подхранват с тяхното разграждане.
Дивият лук е много подходящ за различни салати, предястия, сосове и е много вкусен.