Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Хлябът отново не отговаря на стандартите

Хлябът отново не отговаря на стандартите

AdminAdmin
Администратор
95442k
Хлябът отново не отговаря на стандартите

Новият стандарт за хляба бе въведен преди повече от месец. Властите очакваха с налагането му да се подобри вкусът и качеството на незаменимия продукт на трапезата. Тези предположения обаче останаха само в сферата на добрите пожелания.

Мащабна проверка на Агенцията по храните установи, че половината от проверените 1 700 предприятия за производство на хляб не отговарят на въведените изисквания. Производителите на насъщния не спазват стандарта най-вече в областта на хигиената и съдържанието на етикетите. Все още предстои да бъдат инспектирани други 2 300 хлебозавода на територията на страната.

Държавното ведомство планира да се справи с нарушителите като ги разпредели в отделни категории, според нивото на спазване на изискванията. От агенцията обещават да задължат хлебопроизводителите да подобрят системите си и то в определен от инспекторите срок. В противен случай ще последват строги санкции.

Министерството на земеделието и храните, в лицето на новосъздадената агенция успокояват потребителите, че в най-скоро време предстоят проверки и в още 10 000 предприятия, произвеждащи хранителни продукти.

През това време най-сигурният начин начин да осигурите качествен хляб на трапезата е да си го приготвите сами.

Gotvach.bg ви предлага интересна рецепта за хляб, приготвен в домашни условия.

Необходими продукти

брашно - 300 гр., доматен сок - 200 гр., вода - 100 мл., захар - (меласа, мед), сол - 2 ч. л., мая - суха 1 ч. л., зехтин - 1 с. л.

риган - 1 с. л., чесън - (по желание), песто, мащерка, розмарин

чубрица, кашкавал - настърган

Хлябът отново не отговаря на стандартите

Приготвяне

Маята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта. Оставя се встрани за 10 минути. Добавя се сокът от доматите и се разбърква.

Брашното се пресява на етапи, добавя се чесъна, ароматните подправки, и се замесва еластично тесто, като накрая се добавя маслото и солта (ако използвате и песто, настърган кашкавал то ги добавете заедно със сухия чесън).

Оформете тестото на топка и поставете в намаслена купа (плик), покрийте и оставете за 1 час. Разточете тестото в правоъгълник и поставете кубчетата кашкавал. Навийте на руло. Поставете в намаслена форма за хляб (26 х 12), покрийте с намаслено свежо фолио и оставете за още 30 минути.

Печете в предварително загрята фурна на 210 С за около 30 - 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
niiksan
niiksan
26.04.2013 11:35
От 300гр. брашно и 300гр. (доматен сок+вода) се получава едно голямо нищо. Брашното трябва да се завиши или течността да се намали. Иначе се получава една бозица, която за никакъв ч-п не става.
0
0