Новият стандарт за хляба бе въведен преди повече от месец. Властите очакваха с налагането му да се подобри вкусът и качеството на незаменимия продукт на трапезата. Тези предположения обаче останаха само в сферата на добрите пожелания.
Мащабна проверка на Агенцията по храните установи, че половината от проверените 1 700 предприятия за производство на хляб не отговарят на въведените изисквания. Производителите на насъщния не спазват стандарта най-вече в областта на хигиената и съдържанието на етикетите. Все още предстои да бъдат инспектирани други 2 300 хлебозавода на територията на страната.
Държавното ведомство планира да се справи с нарушителите като ги разпредели в отделни категории, според нивото на спазване на изискванията. От агенцията обещават да задължат хлебопроизводителите да подобрят системите си и то в определен от инспекторите срок. В противен случай ще последват строги санкции.
Министерството на земеделието и храните, в лицето на новосъздадената агенция успокояват потребителите, че в най-скоро време предстоят проверки и в още 10 000 предприятия, произвеждащи хранителни продукти.
През това време най-сигурният начин начин да осигурите качествен хляб на трапезата е да си го приготвите сами.
Gotvach.bg ви предлага интересна рецепта за хляб, приготвен в домашни условия.
Необходими продукти
брашно - 300 гр., доматен сок - 200 гр., вода - 100 мл., захар - (меласа, мед), сол - 2 ч. л., мая - суха 1 ч. л., зехтин - 1 с. л.
риган - 1 с. л., чесън - (по желание), песто, мащерка, розмарин
чубрица, кашкавал - настърган
![Хлябът отново не отговаря на стандартите](/files/lib/300x225/bread31.webp)
Приготвяне
Маята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта. Оставя се встрани за 10 минути. Добавя се сокът от доматите и се разбърква.
Брашното се пресява на етапи, добавя се чесъна, ароматните подправки, и се замесва еластично тесто, като накрая се добавя маслото и солта (ако използвате и песто, настърган кашкавал то ги добавете заедно със сухия чесън).
Оформете тестото на топка и поставете в намаслена купа (плик), покрийте и оставете за 1 час. Разточете тестото в правоъгълник и поставете кубчетата кашкавал. Навийте на руло. Поставете в намаслена форма за хляб (26 х 12), покрийте с намаслено свежо фолио и оставете за още 30 минути.
Печете в предварително загрята фурна на 210 С за около 30 - 40 минути.
Коментари