Авокадото, което някои мислят за зеленчук, всъщност е плод, просто не е толкова сладък, колкото се очаква обикновено от плодовете, затова пък е много по-полезен от някои сладки плодове.
Колкото и странно да звучи, това е мазен плод. Мазнините, които се съдържат в авокадото, се усвояват лесно и бързо от организма, тъй като зеленият плод е богат и на ненаситени мастни киселини.
В него практически отсъстват въглехидратите, но ако често хапвате авокадо, забравете мечтите си за стройна фигура, тъй като калоричността на авокадото е 223 калории за сто грама.
Но веднъж седмично можете да хапнете ястия с добавка от авокадо, защото то е много богато на минерални вещества, микроелементи и витамини.
Тъй като авокадото съдържа голямо количество витамин В и Е, то предпазва от инфаркт и помага по-лесно да се справите със стресовите ситуации.
Освен това този вълшебен плод помага и за видимото изглаждане на съществуващите вече бръчици на лицето и предпазва от появата на нови благодарение на чудесните си съставки.
Трябва много внимателно да почистите авокадото, защото кората и семките му не само че не стават за ядене, но са богати на вещества, които ще навредят на здравето ви.
Изберете меко авокадо, а ако е твърдо, го оставете да престои една нощ в хартиен плик с една ябълка, това ще го накара на сутринта да е меко като масло.
Разрежете го на две, без да срязвате костилката му. Просто прокарайте ножа по цялата му повърхност. След това стиснете в горната част авокадото и раздалечете долните две части, за да извадите костилката.
Авокадото, веднъж обелено, много бързо потъмнява. За да запазите приятния му зелен цвят, трябва леко да го напръскате с лимонов сок. Най-известното ястие с авокадо е сосът гуакамоле.
Коментари