gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са дреболиите

Полезни ли са дреболиите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сърца в Сос
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Сърчица в масло, паниран мозък, задушени дробчета – само от споменаването на тези ястия повечето хора се унасят в сладки мечти за вкуса на дреболийките.

Някои хора смятат, че дреболийките са полезна храна, други ги смятат за вредни. Черният дроб например е бил почитан още от древните египтяни. Черният дроб е шампион по съдържание на лесноусвоимо желязо.

Той съдържа полезния за кръвта витамин В12, както и други витамини от групата В, а също така витамин А и полезни минерални вещества.

Черният дроб се препоръчва за профилактика на тромбози, тъй като съдържа хепарин – вещество, което намалява съсирването на кръвта.

Бъбреците са пълни с витамини от групата В и съдържат желязо, но по-малко, отколкото черният дроб. Животинските сърца са богати на белтъчини и витамини.

Уши, опашки и крачета, които желират бульона, съдържат колаген и еластин, които при термична обработка се превръщат в желатин. Но тези субпродукти не съдържат достатъчно белтъчини.

Пържен Дроб

Мозъкът съдържа лецитин, холин и фосфор, но затова пък съдържа и холестерол, което не е добре, особено за възрастните хора.

Ястията от дреболии са полезни, но само ако не се прекалява с тях. При подагра те са напълно забранени.

Препоръчва се консумацията на черен дроб да не е повече от два пъти в седмицата, на бъбреци – веднъж седмично. Въпреки мнението, че някои субпродукти повишават мъжката потентност, се оказва, че те всъщност съдържат много женски хормони.

Някои хора смятат, че при смъртта си животното отделя голямо количество адреналин и затова човекът, който изяде ястие от дреболии, може да стане агресивен.

Това изобщо не е вярно, тъй като адреналинът се разрушава напълно при термична обработка, затова няма поводи за опасения.

Но все пак не забравяйте, че с вкусните дреболии не трябва да се прекалява и те не трябва да присъстват във всекидневното ви меню.

Ето и някои вкусни рецепти с дреболии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest