Мадона, Гуинет Полтроу и Катрин Деньов са сред звездите, които са начело на списъците на известните вегетарианци. Но има хора, които са стигнали още по-далеч и се наричат вегани.
Те напълно отказват консумацията на риба, морски дарове, яйца, мляко и дори мед. Най-голямата грешка на новоизпечения веган е да отрече всички животински продукти, без да им намери достойна замяна.
В резултат на което на масата остават оризът, макароните, картофите, краставиците и доматите. Това води само до болести и проблеми с паметта. Начинаещият веган трябва да изучи индийската кухня, да открие нови продукти и рецепти.
В крайна сметка излиза, че и менюто на вегана може да е разнообразно и вкусно. Ако сте решили да се откажете от месото, имате всички шансове да страдате от липса на аминокиселини.
Затова заменете месото с бобови култури, те съдържат равностойни аминокиселини. Съчетавайте фасул или леща със зеленина, домати, люти чушки и ще видите колко вкусно може да се храните.
За разнообразие на менюто веганите активно използват соевата храна – мляко, майонеза, сладолед и сирене. Най-популярният продукт в цял свят е соевото сирене тофу.
Тофу няма свой аромат, то попива аромата на продукта, с който се готви в един съд. Веганите ценят продукт, който е известен като сайтан – това е пшенично брашно, обработено по такъв начин, че от него остават само чисти белтъчини.
От сайтан се приготвят шницели, различни ястия и ризото. Стъпите ли на пътя на веганите, максимално използвайте всичко растително – имайте предвид, че освен зехтин и слънчогледово олио има също така тиквено, царевично и орехово.
Открийте прелестта на кокосовото мляко и вкуса на авокадото. Във веганската кухня зеленото манго се сервира в маринован вид. Нарязаният на парченца банан, замразен за една нощ във фризера, е идеален заместител на сладоледа.
Можете да си приготвите страхотни кюфтенца от леща. Сварете в един литър вода една чаена чаша кафяв ориз, сто и тридесет грама червена леща, една чаена лъжичка ким, една ситно нарязана глава лук и една ситно нарязана чушка.
Варете на слаб огън, докато изври цялата течност. Охладете вегетарианската „кайма”, добавете една чаена лъжичка царевично нишесте, разбъркайте и направете кюфтенца. Запържете от двете страни в предварително загрята мазнина.
Коментари