Редовната консумация на царевица е суперполезна. Тя е достатъчна за набавянето на всички необходими витамини за организма. Зърнената култура предпазва сърцето и организма от различни заболявания.
Едно от тях е диабетът. Хората, които ядат царевица всеки ден, си набавят с 22% повече от полезните за организма влакна, които са задължителни при здравословното хранене.
Царевицата е богата на въглехидрати, магнезий, фолиева киселина, протеини и други много важни хранителни вещества. Царевицата е един от най-популярните зеленчуци в света. Може да се яде под всякаква форма - в салати, като основно ястие, на закуска, печена. Тя е с ниско съдържание на мазнини и сложни въглехидрати.
Царевицата води началото си 9000 години назад. Тя е била важен аспект в цивилизацията на ацтеките в Централна Америка.
Ползите за здравето на царевица са огромни. Царевицата е фантастичен източник и на разтворими, и на неразтворими фибри. Царевицата е богата и на фолиева киселина, витамин В.
Витамин В12 и фолиевата киселина във царевица предотвратяват появата на анемия, причинена от дефицит на желязо.
Царевицата прочиства храносмилателната система, полезна е срещу запек и хемороиди. Царевица е добър източник на тиамин (витамин В1), която е част от процеса на превръщането на храната в енергия в тялото.
Установено е, че царевицата е богата на каротиноиди, по-точно на бета-криптоксантин. Според специалисти, този каротиноид намалява риска от рак на белите дробове.
Не толкова познат в България е чаят от царевична коса. Той има успокояващи, антибактериални и деуретични свойства. Помага при бъбречни проблеми, възпаление на пикочните канали и пикочния мехур, предпазва от подагра и ревматизъм.
Също така предотвратява нощното напикаване при децата. Премахва подкожните мазнини и подпомага загубата на излишни килограми, като придава усещане за ситост и намалява чувството за глад.
Коментари