Царевицата за първи път е била опитомена от местните жители на Америка, според някои данни преди 6, а според други – 7-12 хиляда години на територията на днешно Мексико. Има доказателства, че царевицата е растяла в Южна Америка 60 хиляди години назад, когато американският континент не е бил обитаван от човешки същества.
По онова време царевицата е била 10 пъти повече, отколкото сега. В момента в Мексико има хиляди сортове царевица, от които има не само известните на нас, бяла и жълта, а още синя, червена и дори черна.
Колумб открива и донася семена от царевица в Европа през 15-ти век след пътуване до Перу. В днешно време най-големият производител на царевица в света са Съединените щати. Без повсеместните пуканки е невъзможно да си представим американското кино.
Интересни факти за царевицата
• Име на царевица в повечето европейски езици звучи като "царевица".
• Брой на редовете на един кочан е винаги четен. Обикновено царевичният кочан е от 8 до 22 реда. А жълтите зрънца, подобни на мъниста, достигат до 1000.
• Средният мексиканец консумира 90 кг царевица годишно. Около 40 килограма изяжда американецът, а индиецът – 15.
• Царевичният кочан, престоял 6 часа при стайна температура, губи до 40% захар.
• Площта на земята, заета от царевичната реколта, е на второ място в света. Царевица се отглежда на всички континенти с изключение на Антарктика.
• Царевицата съдържа 26 елемента от Менделеевата таблица и не губи полезните си свойства, дори когато е консервирана.
• Съдържанието на калории в 100 гр царевица е 325.
Коментари